ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«Ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο»

  Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στο skai.gr: «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Aπό τον Καλλικράτη είναι 500-600 εκατ. ευρώ το χρόνο, από το ΕΣΠΑ είναι 1,9 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής και ανάπτυξη στην Αττική». 

 Η υποψηφιότητά μου είναι μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι πολίτες από τη θητεία μου στη Νομαρχία Αθηνών. Οκτώ χρόνια αγωνιστήκαμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας, προτείναμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα, αναδιοργανώσαμε τις υπηρεσίες και δημιουργήσαμε καλύτερες συνθήκες για πολίτες και εργαζομένους. Υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο και στους 48 Δήμους της Νομαρχίας Αθηνών, όπως αντιπλημμυρική θωράκιση με την κατασκευή αγωγών ομβρίων, κατασκευή παιδικών σταθμών και παιδικών χαρών, αναπλάσεις, δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, έργα οδοποιίας. Τα έργα αυτά είχαν συνολικό προϋπολογισμό 560.000.000 ευρώ, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε μια εποχή που η λέξη «παραγωγή» είναι άγνωστη για τους πολλούς. 

Επίσης, πραγματοποιήσαμε ελέγχους σε περίπου 150.000 φορείς που έχουν σχέση με το σύστημα της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και σε νοσοκομεία, γηροκομεία και καταστήματα.

Η Νομαρχία Αθηνών ανέλαβε, εκ μέρους εννέα συναρμόδιων Υπουργείων και κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συγκεκριμένη πρόταση για το κέντρο της Αθήνας.

Κυρίως, όμως, ακολουθήσαμε μια προσεκτική και διαφανή οικονομική διαχείριση που μας επέτρεψε να έχουμε πλεόνασμα κάθε χρόνο από το 2003 μέχρι και σήμερα. Το 2009 το πλεόνασμα αυτό έφτασε τα 217.000.000 ευρώ.

Ο Καλλικράτης είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση και αυτό θα φανεί στην πορεία.

Η Περιφέρεια, έχοντας αυξημένους πόρους σε σχέση με τις σημερινές Νομαρχίες και τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα τελευταία κοινοτικά κονδύλια, μπορεί να πράξει έργο, πλούτο, θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από το κυβερνητικό πρόγραμμα και την πορεία του, με πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη και την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο πλέον έχει γίνει εκρηκτικό. Σε ενάμιση χρόνο δεν θα υπάρχει χώρος ταφής για τα σκουπίδια της Αττικής. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και εμείς λέμε «μηδέν απορρίμματα»! Στις προτεραιότητες μας είναι η αξιοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν τα έργα υποδομών και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Aπό τον Καλλικράτη είναι 500-600 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, από το ΕΣΠΑ είναι 1,9 εκατομμύρια Ευρώ για έργα υποδομής και ανάπτυξη στην Αττική. Επίσης, από τα Τομεακά Προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι πόροι ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια Ευρώ. Εάν δεν αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά θα πάνε στη Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ. και θα έχουμε χάσει την τελευταία ευκαιρία για την Αττική.

Επίσης, στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Αττική σε τουριστικό-πολιτιστικό πόλο διεθνούς εμβέλειας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται έργα υποδομής στο παραλιακό μέτωπο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός μας στην κοινωνική πολιτική περιλαμβάνει τη δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλους τους Δήμους, τη δημιουργία οίκων ευγηρίας σε κάθε Δήμο, τη δημιουργία ειδικών κέντρων ατόμων με αναπηρία, καθώς επίσης και τη δημιουργία κέντρου άμεσης κοινωνικής βοήθειας που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για απόρους, αλλά και όσους έχουν ανάγκη.

Πιστεύω λοιπόν ότι οι πολίτες θα κρίνουν ποιόν θεωρούν ικανό να διαχειριστεί από την 1η Ιανουαρίου τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής και θα δώσουν με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό τους μήνυμα ότι συναινούν στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει επιτέλους να γίνουν στη χώρα.

* Ο κ. Γιάννης Σγουρός είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου