ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι G20 στη Σεούλ

Μέσα σε κλίμα έντασης, πλούσιο σε διαφωνίες, αλληλομαχαιρώματα και εκτόξευση βαριών κατηγοριών εκ μέρους εμπορικώς πλεονασματικών και ελλειμματικών κρατών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Σεούλ η διήμερη Σύνοδος του G20, που όχι μόνο απέτυχε να οδηγήσει σε μια νέα τάξη πραγμάτων, αλλά αντ’ αυτού άνοιξε, σύμφωνα με παρατηρητές, τον ασκό του Αιόλου για ακόμα περισσότερη παγκόσμια... αταξία.
Με το νομισματικό πόλεμο να υποβόσκει, καθώς πολλά κράτη διατηρούν υποτιμημένα τα νομίσματά τους για οφέλη εμπορικά, και παρά τις εκκλήσεις για συντονισμό των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο, η «αφρόκρεμα» του πλανήτη απέτυχε να προβεί σε παραχωρήσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή συμφωνιών.
Με τις συμμαχίες της επόμενης μέρας να αποτελούν πλέον το μεγάλο ζητούμενο και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που αναλαμβάνει την προεδρία του G20, να δηλώνει ότι θα την ασκήσει με «ευθύνη και ρεαλισμό», οι ηγέτες των 20 πιο πλούσιων χωρών συμφώνησαν απλώς να αποφύγουν την «ανταγωνιστική υποτίμηση» των νομισμάτων τους και έθεσαν ένα αόριστο σύνολο «ενδεικτικών κατευθυντήριων γραμμών» για την ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών διαδικασιών, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης παγκόσμιας ανάπτυξης.
ΟδηγίεςΕδωσαν ακόμη οδηγίες στους υπουργούς Οικονομικών να καταρτίσουν ενδεικτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων και δήλωσαν έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή νέους κανόνες ως προς τα τραπεζικά κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη συνθήκη «Βασιλεία ΙΙΙ» και επιδιώκουν να καταστήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περισσότερο ανθεκτικά.
Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ότι ο κόσμος κατευθύνεται προς τη χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να αυξήσουν την εσωτερική τους κατανάλωση, όπως κάνουν οι αναδυόμενες οικονομίες, και να μη βασίζονται στις εξαγωγές. Η διάδοχός του Ντίλμα Ρούσεφ επέκρινε την «πολιτική του αδύναμου δολαρίου», εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έναν «καμουφλαρισμένο προστατευτισμό».
Ανησυχίες για την «ανισορροπία και την αστάθεια» της παγκόσμιας οικονομίας και για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες υποτιμούν το νόμισμά τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, εξέφρασαν επίσης Ρώσοι αξιωματούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την κοινοποίηση του ανακοινωθέντος, κανείς από τους αρχηγούς κρατών, τους υπουργόυς Οικονομικών ή τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς με τις αόριστες κατευθυντήριες γραμμές θα αντιμετωπιστούν οι ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ των χωρών του G20. Στην πλειονότητά τους πάντως εξέφρασαν ανακούφιση που πέτυχαν έστω και αυτή τη μικρή πρόοδο.
Το σχέδιο δράσης
Το «σχέδιο δράσης της Σεούλ», που περιλαμβάνεται στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος, καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις να «διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη, μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των αγορών, ειδικότερα ακολουθώντας συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές, ενισχύοντας την ευελιξία των ισοτιμιών, ώστε αυτές να εκφράζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και απέχοντας από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων».
Κατά Ομπάμα
Για τα 600 δισ. δολάρια που έριξε στην αγορά
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν, πάντως, οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα λόγω της πρόσφατης απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας (FED) να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά κατά 600 δισ. δολάρια και η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους Ασιάτες ομολόγους του.
Βερολίνο και Πεκίνο θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο τα αμερικανικά προϊόντα θα καταστούν πιο ανταγωνιστικά στον διεθνή στίβο, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις δικές τους εξαγωγές. Τον ρόλο του σφοδρού επικριτή ανέλαβε μεταξύ άλλων η Γαλλίδα υπ. Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι «το ευρώ δεν μπορεί να σηκώνει τα βάρη της παγκόσμιας οικονομίας», τα οποία πρέπει να επιμεριστούν σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου