ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Financial Times: Ο Παπανδρέου είπε δημοσίως αυτά που οι άλλοι λένε κατ΄ιδίαν

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του ότι η Γερμανία ωθεί την ευρωζώνη στο χείλος μιας κρίσης χρέους, έλεγε δημοσίως ό,τι άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε εδώ και βδομάδες κατ΄ιδίαν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα
 «Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο έλληνας πρωθυπουργός, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το ότι η Γερμανία ωθεί την ευρωζώνη στο χείλος μιας ακόμη κρίσης χρέους, έλεγε δημοσίως αυτό που άλλοι ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε εδώ και εβδομάδες κατ’ ιδίαν» σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times σε άρθρο της με τίτλο «Η οργή ξεχειλίζει απέναντι στη Γερμανία».
 Η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας την γερμανική πρόταση για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο μελλοντικό μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, επισημαίνει ότι όταν η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες «η ενόχληση άρχισε να βράζει, με ογκούμενες κατηγορίες ότι η κ.Μέρκελ έθεσε πολλούς ηγέτες της ευρωζώνης σε ανυπόφορη κατάσταση προκειμένου η ίδια να ενισχύσει την θέση της έναντι των γερμανών φορολογουμένων».
  Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι δεν είναι μόνο η περιφέρεια της Ευρώπης που έχει εκφραστεί αρνητικά για την γερμανική στάση, αναφέροντας ότι «ακόμη και ορισμένα κράτη που τα καταφέρνουν καλά έχουν εκφράσει την οργή τους για την γερμανική τακτική. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, όλες φυσιολογικά σύμμαχοι της Γερμανίας στα θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, έχουν εγείρει ερωτήματα για την συμπεριφορά του Βερολίνου».
Η εφημερίδα επίσης αναφέρεται στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο επίτροπος Ολι Ρεν ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να επισημάνει ωστόσο ότι το Βερολίνο «μοιάζει αποφασισμένο να προχωρήσει στην σκληρή του στάση παρά τις επικρίσεις όπως αυτές του κ. Παπανδρέου ή του Ζαν Κλοντ Τρισέ».

Επίσης, στο κύριο άρθρο γνώμης των Financial Times με τίτλο «Το τίμημα της γερμανικής ηγεσίας», η εφημερίδα διαπιστώνει πως «το ευρώ, το πιο φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ απειλείται» και υπογραμμίζει «τον διχασμό ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και την ανικανότητά τους να σταθεροποιήσουν το κοινό νόμισμα».
Η αμερικανική WASHINGTON POST επισημαίνει ότι οι προσπάθειες που έγιναν πριν από έξι μήνες, με την κρίση της Ελλάδας, αποδείχθηκαν ανίκανες να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης και για την δυνατότητα της ΕΕ να παρέμβει ώστε να αποτρέψει τυχόν χρεοκοπίες.
Παράλληλα επισημαίνοντας τις αυξανόμενες αμερικανικές ανησυχίες και επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει: «αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι διαβλέπουν μικρό άμεσο κίνδυνο από την Ιρλανδία για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, επειδή οι αμερικανικές τράπεζες και άλλες εταιρίες δεν έχουν επενδύσει σημαντικά σε ομόλογα της ιρλανδικής κυβέρνησης ή της οικονομίας της χώρας. Όμως η οικονομική αναστάτωση στην Ευρώπη μπορεί παρά ταύτα να εξολοθρεύσει την αναιμική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η γαλλική Le Monde επίσης αναφέρεται στις αμερικανικές ανησυχίες και τις «προειδοποιήσεις - συστάσεις» του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ χθες βράδυ. «Οι ΗΠΑ, όπως και την στιγμή της κρίσης του ελληνικού χρέους την Άνοιξη, αρχίζουν να δείχνουν σημάδια ανυπομονησίας» γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «ο Γκάιντνερ συμβούλεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δράσουν «πολύ, πολύ γρήγορα» απέναντι στην δημοσιονομική κρίση που απειλεί την οικονομική σταθερότητα της περιοχής». Η εφημερίδα επισημαίνει «πως το θέμα είναι ευαίσθητο διότι ενώ η Ελλάδα εδώ και έξι μήνες ζητούσε βοήθεια από τους εταίρους της, το Δουβλίνο "έχει στυλώσει τα πόδια" προσπαθώντας να αντισταθεί στις πιέσεις συγκεκριμένων εταίρων της και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου