ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Προς μεγάλη αναταραχή στην Κεντροαριστερά
 Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

Με την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στη «Free Sunday» ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς προετοίμασε το έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα κινείται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα έχει αντιμνημονιακή πολιτική λογική.
Κίνδυνος διάσπασης
Ένα από τα βασικά πολιτικά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η πολυδιάσπαση στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη επιδιώκει να μετατραπεί σε μνημονιακή εφεδρεία της κυβέρνησης και ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη έχει στόχο τη συμμετοχή σε μία οικουμενικού χαρακτήρα κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται το ΠΑΣΟΚ.
Η κεντροδεξιά πολυκατοικία δοκιμάζεται από προσωπικές στρατηγικές και αντιπαλότητες. Δεν υπάρχει, όμως, η ιδεολογική και πολιτική βάση για την επιχειρούμενη πολυδιάσπαση. Αντίθετα, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ δημιουργούνται, με το πέρασμα του χρόνου, οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες για την ανάδειξη ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων και θα έχει μία ασυμβίβαστη αντιμνημονιακή στρατηγική.
Η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με τις ιστορικές καταβολές και την πολιτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η ταύτιση με τη στρατηγική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κυκλώματος, με τις επιλογές της κ. Μέρκελ και των άλλων ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή μίας ισοπεδωτικής πολιτικής, που εξαφανίζει τα κεκτημένα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, προκαλούν τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία της βάσης του Κινήματος. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο ευρύτερος χώρος του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με μία διάσπαση που θα έχει βαθύτερες πολιτικές και κοινωνικές ρίζες από την πολυδιάσπαση που παρατηρείται στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Ο κ. Δημαράς
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Δημαράς, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη συνέντευξή του στη «Free Sunday» την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα την 1η Ιανουαρίου 2011, θα πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του νέου κόμματος. Πρόκειται για έναν παλιό δημοσιογράφο, με καθαρό και φιλολαϊκό προφίλ και ιδεολογική και πολιτική συνέπεια. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαρισματική προσωπικότητα, όπως ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας την εποχή της ίδρυσης του ΔΗΚΚΙ, έχει, όμως, τις επικοινωνιακές και πολιτικές προϋποθέσεις για να συμβάλει σε μία δυναμική αμφισβήτησης των επιλογών του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του.
Οι διαμαρτυρίες του κ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος εκφράζει την παραδοσιακή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, οι δυναμικές αντιδράσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η βαθιά δυσαρέσκεια των μη προνομιούχων με το συνεχές «ψαλίδισμα» των μισθών και των συντάξεών τους, η έκρηξη της ανεργίας και η φτωχοποίηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων μάς προετοιμάζουν για τις αλλαγές που έρχονται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από την ονοματολογία της Κεντροδεξιάς, όπου οι γνωστοί συγγενείς και φίλοι προσπαθούν να μοιράσουν την προοπτική μιας παράταξης που ταπεινώθηκε εκλογικά και πολιτικά, θα περάσουμε σε ειδήσεις μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Δεν είναι η συμμαχία των προθύμων που θα προσδιορίσει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά η δυναμική αντίδραση τμήματος της παραδοσιακής κοινωνικής και εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και των μη προνομιούχων συμπολιτών μας στην πολιτική του κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου