ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις 

 ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Η κυβερνητική ηγεσία δεν έλαβε το μήνυμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και επιμένει σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις με το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει πρόσθετο πολιτικό χρόνο, είναι, όμως, μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε φοβερές περιπέτειες.
Βλέπουν «νίκη»
Με τους περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στις εκλογές και στο δημοκρατικό σύστημα και με το πανελλαδικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ να είναι της τάξης του 35% μεταξύ της μειοψηφίας που πήρε μέρος στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του θα έπρεπε ήδη να είχαν βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.
Αντί γι’ αυτό, μιλάνε για... νίκη της κυβερνητικής παράταξης, και «έγκριση» της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Φτάνουν στο σημείο να αξιοποιούν την επικράτηση του κ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων για να δείξουν τον ενθουσιασμό του ελληνικού λαού με το μνημόνιο, ενώ ο συγκεκριμένος υποψήφιος προτάθηκε από μικρό κόμμα της Αριστεράς που αντιτίθεται με δυναμικό τρόπο στην πολιτική του μνημονίου.
Όλοι αυτοί οι επικοινωνιακοί και πολιτικοί ακροβατισμοί προετοιμάζουν το έδαφος για την κλιμάκωση της εφαρμογής της αδιέξοδης πολιτικής του μνημονίου. Μόνο που εξαγριώνουν τους πολίτες -ιδιαίτερα εκείνους που δεν πήγαν να ψηφίσουν ή καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ξεπερνούν το 80% του εκλογικού σώματος- και ρίχνουν ακόμη πιο χαμηλά την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για το 2011 και το 2012 και τα πρόσθετα μέτρα που συνδέονται με τον αυστηρότερο υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2009 και πέρα και τις γνωστές αποκλίσεις στην εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, θα υπάρξει μια εξαιρετικά αρνητική αντίδραση από το λαό.
Διπλή γλώσσα
Ο πρωθυπουργός και τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν διπλή πολιτική γλώσσα σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη.
Πριν από τρεις εβδομάδες ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, μέσω της πολυσυζητημένης διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε, ότι το 2012 θα ήταν ο τελευταίος χρόνος μνημονιακής πειθαρχίας και πως το ελληνικό Δημόσιο είχε κάθε δυνατότητα να αποπληρώσει, σύμφωνα με το συμφωνηθέν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Τώρα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ζητάει παράταση μίας τουλάχιστον τριετίας για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε απλή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ είναι φανερό ότι πρόκειται για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Θα υπάρξει, πιθανότατα, υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού, ενώ θα επιβληθούν νέοι όροι -που θα ισοδυναμούν με ένα νέο μνημόνιο για την περίοδο 2013-2015-, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία μας έναντι των πιστωτών μας.
Με φραστικές μπλόφες διαχειρίζονται τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και το ζήτημα της υποτιθέμενης συναίνεσης. Από τη μία ασκούν κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή, κατά την άποψή τους, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της συναίνεσης και από την άλλη φορτώνουν την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, η οποία οφείλεται στον αυστηρότερο τρόπο υπολογισμού του από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, στα «παραποιημένα στοιχεία» της περιόδου Καραμανλή. Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 μεγέθη που όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άφηναν απ’ έξω. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα επιτυγχάνουν με αυτό τον τρόπο καλύτερη απεικόνιση της δημοσιονομικής πραγματικότητας, είναι φανερό ότι η αναθεώρηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος προς τα πάνω έγινε με έναν τρόπο που υπονομεύει την προσπάθεια διαχείρισης των υποχρεώσεών μας προς τους πιστωτές μας και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου