ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Γιούνκερ: « Όλοι ξέραμε για την Ελλάδα»

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP
 
 «Βόμβα» πολλών μεγατόνων έριξε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν ήδη από το φθινόπωρο του 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.
«Όλοι γνωρίζαμε»
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «ήταν φανερό πως κάποια ημέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε -οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος- για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό και το αποκαλούμε ελληνική κρίση». Συμπλήρωσε δε πως «ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», προσθέτοντας ότι «η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τελευταίο έτος. Έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες». Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup αποκάλυψε ότι είχε θέσει το ζήτημα σε Έλληνα πρωθυπουργό, αρνούμενος να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός, για να λάβει την απάντηση από τον Έλληνα ομόλογό του ότι «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα».
Αμηχανία
Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ έχουν προκαλέσει αμηχανία, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ να δηλώνει το περασμένο Σάββατο ότι εξεπλάγη από τα όσα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σχετικά με την Ελλάδα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο Έλληνας πρωθυπουργός στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου.
«Θύελλα» στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup «δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που εδώ και επτά μήνες διατυπώνω», συμπληρώνοντας ότι «εάν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία, πρέπει να πάμε πίσω στο 1981. Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους».
Τόνισε, μάλιστα, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να “βάλουν πλάτη” και όχι το ΔΝΤ. Αυτήν τη θέση υποστήριξα στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά, δυστυχώς, ήμουν μόνος. Η κυβέρνηση όχι μόνο ενίσχυσε την επιχειρηματολογία τους, διασύροντας τη χώρα, για κομματικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά απεδέχθη άνευ όρων μια επιλογή που σήμερα στραγγαλίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».
«Υπεκφυγές»
Απαντώντας στον κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τον κάλεσε «να αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος. Προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί ουδόλως αποφέρει». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξής του στην Ουάσινγκτον, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται» και κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με την τακτική της να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Αρνήσεις Καραμανλή - Σημίτη
Εν τω μεταξύ, συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή διέψευδαν ότι αυτός είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός στον οποίο φέρεται να αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Καραμανλής ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοιους χαρακτηρισμούς και όσοι του αποδίδουν τέτοια λόγια ένα μόνο στόχο έχουν: τον αποπροσανατολισμό». Επίσης, και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ απέρριψε αντίστοιχο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη ή όχι».
Σκληρή στάση Αριστεράς – ΛΑΟΣ
Όσον αφορά στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής έναντι των δηλώσεων Γιούνκερ, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα, σημειώνοντας ότι «κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο, είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της Ε.Ε. και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της Ένωσης. Ότι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασισμένα και ότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν χρόνια πριν δεν γλίτωσαν την κρίση». Επίσης, ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι «οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας Ευρωπαίοι φίλοι μας, οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρ’ ότι ήξεραν την οικτρά μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντα τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%». Από την πλευρά του ΣΥΝ υπογραμμίζεται ότι «οι στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου είναι γνωστές και βαρύνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ, που το υπηρέτησαν επί δεκαετίες. Αυτό που, όμως, σκόπιμα αποκρύπτεται, τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και από τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού και συνδέεται άμεσα με την κρίση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου