ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Σπατάλη δυναμικού

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου σπαταλάει, μέσω συγκεκριμένων επιλογών του, το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό δυναμικό της κυβέρνησής του.
Επιμένει σε μία μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία συνθηκών πόλωσης, που στέκονται εμπόδιο σε μια ελάχιστη συνεννόηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Στην προσπάθειά του να αποδώσει όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κρίση στην κυβέρνηση Καραμανλή και τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου έφτασε στα άκρα.
Εάν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή, θα ήταν πιο εύκολη η χάραξη διορθωτικής πορείας. Βρισκόμαστε, όμως, αντιμέτωποι με νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών και διαρθρωτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου.
Δέσμιος της πόλωσης
Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, ο κ. Παπανδρέου προώθησε τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που θα εξετάσει, υποτίθεται, την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με τον τρόπο που κινείται ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη και όσους τον υποστηρίζουν ακόμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την ίδια την κυβέρνησή του, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους καταγραφής των ελλειμμάτων που χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ενός ηγέτη με ενδιαφέρουσες απόψεις, ο οποίος, όμως, δεν έχει πλήρη γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Χθες κατήγγειλε τη ΝΔ για τα 6,5 χρόνια της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Καραμανλή -στην πραγματικότητα, η τελευταία κυβερνητική περίοδος της ΝΔ είχε διάρκεια 5,5 χρόνια- και δείχνει έκπληκτος μπροστά σε στοιχεία και πρακτικές που όλοι γνώριζαν και είχαν περιγράψει προτού τις διαπιστώσει ο ίδιος.
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε φάση στασιμοπληθωρισμού, και μάλιστα με το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, το ευρώ, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει την πολυτέλεια να σκηνοθετεί περιττές πολιτικές συγκρούσεις. Το επιχείρημα των λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησης Καραμανλή είναι βάσιμο, δεν πρόκειται, όμως, να αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου, όπως το αντίστοιχο επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Καραμανλή σε βάρος της διακυβέρνησης Σημίτη. Η κοινωνία δίνει σημασία στο παρελθόν, δίνει, όμως, απόλυτη προτεραιότητα στο παρόν και στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να βγει από την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, δημιουργικός και συναινετικός, για να ελέγξει την πολιτική φθορά της κυβέρνησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου