ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Θρίλερ διά χειρός... Γιούνκερ

Εντονες αντιδράσεις μετά τις "βόμβες" του επικεφαλής του Eurogroup για το δημοσιονομικό παρελθόν της χώρας και τις αιτιάσεις για Ελληνα πρωθυπουργό Εκπληξη, απορίες και εκνευρισμό προκάλεσε στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδας, η «ειδική» αναφορά του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο δημοσιονομικό παρελθόν της χώρας και στη «μετάθεση» ευθυνών των κορυφαίων αρμοδίων.  

Ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας ουσιαστικά για απροθυμία Ευρωπαίων και των Ελλήνων κυβερνώντων να προλάβουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό αντιμετωπίζοντας εγκαίρως τα αναδυόμενα προβλήματα, προσέκρουσε στις αντιδράσεις και δημιούργησε αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο.  
Το γεγονός δε ότι στην ανάλυσή του από την Ουάσιγκτον ενέπλεξε πολιτικές περιόδους χωρίς να κατονομάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό στον οποίο αναφερόταν, κορύφωσε χθες το πολιτικό θρίλερ και την ένταση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αφενός μεν, διότι ο κ. Γιούνκερ άφησε ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις του και αφετέρου διότι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν είχε να δηλώσει παρά μόνο την έκπληξή του για τη «βόμβα» του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  

Τι είπε ο κ. Γιούνκερ; «Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστά, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν τίποτα», υποστήριξε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία είχαν επίσης πλήρη ενημέρωση αλλά ενδιαφερόντουσαν κυρίως για τη «ροή» εξαγωγών προς την Ελλάδα. Επεσήμανε μάλιστα σε έτερη δήλωσή του ότι είχε ο ίδιος πληροφορήσει για τους κινδύνους Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αρκέστηκε να του απαντήσει ότι κυβερνά «μια διεφθαρμένη χώρα»!  
Είναι πασιφανές ότι στον «αιφνιδιασμό» Γιούνκερ θα απαντούσαν, έστω και εμμέσως, οι έχοντες πρωταγωνιστικό ρόλο κατ’ αρχάς στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν και επαναλαμβάνουν μία φράση του Γ. Παπανδρέου:«Θα τα καταφέρουμε αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και όχι βασιζόμενοι σε δάνειες δυνάμεις».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και απέφυγε να κάνει δημοσίως εκτενή σχόλια για τη «βόμβα» του επικεφαλής του Eurogroup, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για το αν η φράση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» αφορά τον νυν πρωθυπουργό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «είναι απολύτως σαφές ότι ακόμη και χωρίς τη λέξη "πρώην" ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό - και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται».
 
Και «διευκρίνισε» επ' αυτού: «Ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουμε σαν χώρα, ξέρουμε ότι γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ξέρουμε ότι κάποια από αυτά είναι παλαιότερα (και προβλήματα τα οποία για πολύ καιρό αγνοούσαμε) και ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής το οποίο εφαρμόζει - και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».  
Αμεση ήταν η αντίδραση, όπως αναμενόταν, και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κύκλοι του οποίου κατέδειξαν το αυτονόητο. Οτι ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε προφανώς στα ελλείμματα του 2008 - άρα δεν θα μπορούσε να κάνει ειδική μνεία πολύ νωρίτερα και στον τότε πρωθυπουργό. «Περί αποπροσανατολισμού», μίλησαν πάντως συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, ενώ ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι δικαιώνεται η άποψή του πως τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας άρχισαν στη δεκαετία του '80.

«Ο κ. Σαμαράς ας αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται, έστω και τώρα, τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος», ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί, ουδόλως αποφέρει».  

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι έχουν υποβάλει σχετική πρόταση από τον περασμένο Γενάρη και ότι, όπως αποσαφήνισε πρόσφατα στην ομιλία του (στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ) ο Γ. Παπανδρέου, πρέπει και θα αναζητηθούν ευθύνες για τα παραποιημένα στοιχεία που ελάμβανε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και η Eurostat - κλιμάκιο της οποίας έρχεται στη χώρα για να αποκτήσει σαφή εικόνα πριν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 (θα γίνει στις 22 Οκτώβρη).

 
Η Εξεταστική
Εγκυρες πληροφορίες παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι είναι πια θέμα χρόνου η «επικαιροποίηση» της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί το έργο των δύο υπό εξέλιξη Εξεταστικών Επιτροπών και το πιθανότερο ως προς την ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής είναι να επιλεγεί η περίοδος μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.
Ουδέν σχόλιο
Εκπληξη Τρισέ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον ανέφερε ως έναν από τους «προφήτες» της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Δήλωσε ωστόσο «έκπληκτος» από τη δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. «Εκπλήσσομαι πάρα πολύ που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο» απάντησε το Σάββατο ο Τρισέ σε Ελληνα δημοσιογράφο, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΔΝΤ. Την προηγουμένη, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, ο Γιούνκερ είχε ισχυριστεί πως η ελληνική κρίση έπρεπε να αντιμετωπιστεί «πριν από δύο-τρεις δεκαετίες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος γνώριζε πως το πρόβλημα θα έφτανε έως εκεί, επειδή το συζητούσε «με τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τον πρόεδρο Τρισέ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κ. Σημίτης:
Πρόκειται για ανοησίες.
Η ανάπτυξη ήταν 5% Αμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος με ευθύβολο λόγο αντέκρουσε τα σενάρια που υφάνθηκαν από τον ισχυρισμό του κ. Γιούνκερ ότι Ελληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στα δημοσιονομικά... διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα «γιατί κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα». Η δήλωση Ο κ. Σημίτης στη δήλωσή του τονίζει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανέναν λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη ή όχι».  

ΚΚΕ
Λένε μισή αλήθεια «Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα» επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, προσθέτοντας τα εξής: «Κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οτι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασισμένα και ότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν χρόνια πριν δεν γλίτωσαν την κρίση, ενώ η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε δραματικά».

ΣΥΝ
Ολοι τα υπέκρυπταν «Ολοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους τα απέκρυπτε» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και έπαιζε με τα νούμερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βολεύονταν αφού κέρδιζαν διπλά, τόσο από την προώθηση των εξαγωγών τους όσο και από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μας».  

ΛΑΟΣ
Οι "φίλοι" μας της ΕΕ «Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι «οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας Ευρωπαίοι φίλοι μας, οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρότι ήξεραν την οικτρή μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντα τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου