ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πλήρωνε και μη ερεύνα…

ΕΡΕΥΝΑ BBC WORLD SERVICE: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν με λάθος τρόπο περισσότερο από το 50% των φόρων, σύμφωνα με έρευνα της BBC World Service μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου σε 22.783 άτομα από 22 χώρες. Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά.
Καναδάς
Οι Καναδοί πιστεύουν ότι το 51% των φόρων που πληρώνουν δεν χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον. Ένας στους δύο πολίτες ζητά από την κυβέρνηση να κάνει βήματα προς τη μείωση του εθνικού ελλείμματος και προτιμά τη μείωση των εξόδων (55%) από την αύξηση των φόρων (26%) προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το 1/5 των Καναδών συμφωνεί με την κυβερνητική βοήθεια στις τράπεζες (21%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν στο 39%. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το παγκόσμιο 44%.
ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 55% των φόρων που πληρώνουν δεν χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον, και αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (52%). Οι περισσότεροι (64%) ζητούν μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ αύξηση φόρων υποστηρίζει μόνο το 23%. Λιγότεροι Αμερικανοί συμφωνούν φέτος με την αύξηση των κρατικών εξόδων για την τόνωση της οικονομίας (38%, δέκα μονάδες κάτω σε σχέση με το 2009) και ακόμη λιγότεροι (36%) βλέπουν θετικά την αύξηση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Και τα δύο αυτά ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με το οικονομικό μέλλον, ειδικά τα επόμενα πέντε χρόνια. Μόλις το 17%, δηλαδή οι μισοί σε σχέση με πέρυσι, προβλέπει καλές οικονομικές συνθήκες. Επίσης, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που συμφωνούν λιγότερο με την παραχώρηση περισσότερης εξουσίας σε διεθνείς οργανισμούς για τη ρύθμιση της οικονομίας.
Γαλλία
Το ποσοστό των φόρων που οι Γάλλοι πιστεύουν ότι δεν ξοδεύεται για το δημόσιο συμφέρον (53%) βρίσκεται πολύ κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο (52%). Η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (81%) προτιμά τη μείωση των δαπανών από την αύξηση της φορολογίας για την αντιμετώπιση του κρατικού ελλείμματος. Η υποστήριξη των κρατικών δαπανών για τη ρύθμιση της οικονομίας μειώθηκε κατά 8 μονάδες σε σχέση με το 2009. Όταν, όμως, πρόκειται για τη μείωση της τιμής των τροφίμων, το 75% υποστηρίζει τις κρατικές επιχορηγήσεις (το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία). Η υποστήριξη για την κρατική ρύθμιση της οικονομίας αυξήθηκε σε 78% (αύξηση 12 μονάδων). Η Γαλλία είναι η μόνη δυτική χώρα στην οποία αυξήθηκε το ποσοστό αυτό, το οποίο είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.
Γερμανία
Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι το 58% των φόρων που πληρώνουν δεν χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία (61%). Η πλειοψηφία των Γερμανών (81%) επικεντρώνεται στη μείωση των δαπανών από την αύξηση της φορολογίας για την αντιμετώπιση του κρατικού ελλείμματος (71% έναντι 19%). Επίσης, αυξήθηκε σημαντικά η αισιοδοξία τους για την κατάσταση των επιχειρήσεων τους προσεχείς 12 μήνες (ποσοστό 22%, αύξηση κατά 8 μονάδες), γεγονός το οποίο αντανακλά τη δυναμική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2010.
Βρετανία
Οι Βρετανοί έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο κράτος τους. Το 46% θεωρεί ότι οι φόροι δεν αξιοποιούνται για το δημόσιο συμφέρον, ενώ το 37% των Βρετανών υποστηρίζει την κρατική βοήθεια στις τράπεζες και το 51% συμφωνεί με την αύξηση της κρατικής παρέμβασης και τον έλεγχο της οικονομίας. Είναι η πλέον απαισιόδοξη χώρα, με το 58% των Βρετανών να αναμένει δύσκολες στιγμές τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ισπανία
Το ποσοστό των φόρων που οι Ισπανοί θεωρούν ότι δεν ξοδεύεται για το δημόσιο συμφέρον είναι το χαμηλότερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση (34%). Μόλις το 38% των Ισπανών προβλέπει άσχημες επιχειρηματικές προοπτικές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το ίδιο ποσοστό βρισκόταν στο 57% πριν από ένα χρόνο.
Ρωσία
Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι το 61% των φόρων ξοδεύεται με λάθος τρόπο, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το χαμηλό ποσοστό υποστήριξης της κυβέρνησης στις ενέργειες που πρέπει να κάνει για τη μείωση του ελλείμματος (ποσοστό 36%, το χαμηλότερο στην Ευρώπη) καταδεικνύει ότι αυτό δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό (78%) που τάσσεται υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών για την ενεργοποίηση της οικονομίας.
Τουρκία
Είναι η χώρα που υποστηρίζει λιγότερο απ’ όλες την κρατική ρύθμιση της οικονομίας (33%), αλλά και η υποστήριξη των πολιτών στην κρατική επιχορήγηση για έλεγχο της τιμής των τροφίμωνείναι χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο (67% και 77% αντίστοιχα).
Κίνα
Η κινεζική κοινωνία είναι ελαφρώς κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ως προς την εκτίμησή της για το ποσοστό των φόρων που δεν καταλήγει να χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον (46% έναντι 52%). Η σημαντική πλειοψηφία υποστηρίζει τη ρύθμιση της οικονομίας από το κράτος (87%). Η Κίνα είναι η πιο αισιόδοξη ασιατική χώρα μετά την Ινδία, καθώς ένας στους δύο προβλέπει καλές συνθήκες μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, και η πιο αισιόδοξη χώρα από τις 22 που συμμετείχαν στην έρευνα ως προς τις οικονομικές συνθήκες ύστερα από πέντε χρόνια (66%).
Βραζιλία
Το 63% των Βραζιλιάνων αμφισβητεί την ορθότητα της αξιοποίησης των φόρων που πληρώνουν. Έξι στους δέκα διαφωνούν με την κρατική βοήθεια στις τράπεζες, υποστηρίζουν τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία (64%), ενώ το 37% συμφωνεί με την εκχώρηση εξουσιών σε διεθνείς οργανισμούς για τη ρύθμιση της οικονομίας της χώρας. Είναι η τρίτη πιο αισιόδοξη χώρα, με το 57% να προσβλέπει σε καλές συνθήκες μέσα στον επόμενο χρόνο.
Γραφει ο Επαμεινώνδας Πανάς, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου