ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αναθεωρείται το έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα την αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας για την περίοδο 2006 - 2009. Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης ακόμη και του Μνημονίου.
 Το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος της χώρας, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος δήλωσε ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα".
  Αφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο παράλληλης αναθεώρησης και του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Πρόσθεσε μάλιστα "ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το είχε υπογραμμίσει κατά την προηγούμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών - μελών της ΕΕ που έγινε τον Απρίλιο, καθώς εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων".

Ο εκπρόσωπος, δήλωσε ακόμη, ότι το ακριβές ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δημοσίων χρεών των κρατών-μελών της ΕΕ για την τριετία 2006-2009 θα οριστικοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών - μελών.

Ανέφερε επίσης, ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής περιορίστηκε να πεί ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου