ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ευρω - φόρος στα κέρδη των τραπεζών

Η Κομισιόν προτείνει να επιβληθεί φόρος στα κέρδη τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, καθώς και στις αμοιβές των στελεχών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο φόρος αυτός εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 25 δισ. ευρώ, εάν εφαρμοστεί συντελεστής 5% 
 Την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες (κέρδη τραπεζών και αμοιβές των στελεχών) σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθεί η Κομισιόν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Βασικό επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι, εν μέσω ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας που υποφορολογείται, καθώς δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, θα πρέπει να συνεισφέρει με πιο δίκαιο τρόπο στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών, τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες πηγές εσόδων.
Με την εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόθεση της Επιτροπής είναι να φορολογείται κάθε πράξη συναλλαγής με βάση την αξία της συναλλαγής. Εκτιμάται ότι η επιβολή φόρου 0,1% θα επιφέρει έσοδα 60 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί να δεκαπλασιαστούν εάν στο μέτρο συμπεριληφθούν και τα παράγωγα προϊόντα.
Ο ΣεμέταΠαρουσιάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα ευθυγραμμίστηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, υποστηρίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο φόρος θα πρέπει να εφαρμοστεί διεθνώς και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υποστηρίζουν οι δύο ιθύνοντες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποχώρησης χρηματοπιστωτικών εταιρειών και φυγής κεφαλαίων από την Ευρώπη. Πάντως στο θέμα αυτό η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη, καθώς ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, υποστηρίζουν την ιδέα επιβολής φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο φόρος επί των κερδών των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των αμοιβών των στελεχών, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ εάν εφαρμοστεί συντελεστής 5%. Για τις Βρυξέλλες, το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομίας των «27» στις 19 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με στόχο να καθοριστεί η ενιαία στάση της ΕΕ εν όψει της Συνόδου του G20 στη Σεούλ τον Νοέμβριο. Στόχος της Επιτροπής είναι, εφόσον δοθεί το πράσινο φως σε πολιτικό επίπεδο για την προώθηση των ιδεών της, να επανέλθει με εξειδικευμένες προτάσεις για τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα πριν από το καλοκαίρι του 2011.
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου