ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Γ.Παπακωνσταντίνου: Σημαντική μεταστροφή του κλίματος

Σημαντική μεταστροφή του κλίματος διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, σε σχέση με το αρνητικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί κατά την εαρινή σύνοδο των δυο οργανισμών τον περασμένο Απρίλιο. «Είναι η μέρα με τη νύχτα» τόνισε, αν και έσπευσε να παραδεχθεί ότι «ο συναγερμός δεν έληξε».
Ο υπ. Οικονομικών εκτίμησε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις, μεταξύ αυτών η πώληση μειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ στα Ταχυδρομεία του Βελγίου, όπως και του ΟΣΕ.
Υπογράμμισε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται».
Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου – Τιμ Γκάιτνερ
Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμ Γκάιτνερ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι βρήκε πλήρη υποστήριξη για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα που αφορούν την ανάπτυξη.
Σημείωσε ότι σε αντίθεση με την κριτική της εαρινής συνόδου αυτή τη φορά σχηματοποιείται μια συζήτηση που αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί το δάνειο για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε επίσης με τον υπεύθυνο του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ αύριο θα έχει διμερή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου