ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Εκτός πορείας» ο Σαρκοζί

Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Γάλλου προέδρου το τελευταίο διάστημα. Οι συνεχείς απεργίες για το συνταξιοδοτικό παραλύουν τη χώρα του.
Η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ. Έχει μπει και στο μάτι της Κομισιόν για το θέμα των Ρομά και τις απελάσεις τους από το έδαφος της Γαλλίας.
Βρίσκεται στο στόχαστρο βιβλίων που δημοσιεύονται για τον ίδιο και τη σύζυγό του, που αναφέρουν ότι «κρέμεται από τη φούστα της» και ότι «κάνει παρέα με τους πρώην της».
Όπως όλα δείχνουν, η «στροφή προς τα δεξιά», την οποία επιχειρεί ο Νικολά Σαρκοζί, έχει γυρίσει μπούμεραγκ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΤΝS Sofres Ιnstitute, το 72% των Γάλλων δεν τον εμπιστεύεται για να λύσει τα προβλήματα της χώρας και μόνο το 26% δηλώνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του -πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αφότου εξελέγη στην προεδρία το 2007.
Η «δεξιά στροφή» αύξησε τη δημοτικότητά του κατά 4% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά παράλληλα τη μείωσε κατά 5% ανάμεσα στους πιο μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Οι Γάλλοι είναι δυσαρεστημένοι από τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, που προβλέπει την αύξηση από τα 60 στα 62 έτη της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και από τα 65 στα 67 έτη το όριο συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη έως το 2018.
Τα συνδικάτα έχουν διοργανώσει σειρά διαδηλώσεων εναντίον του, με κορυφαία μέχρι στιγμής εκείνη της 23ης Σεπτεμβρίου, όπου κατέβηκαν τρία εκατομμύρια άτομα στους δρόμους.
Οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 12 Οκτωβρίου, οι οποίες απειλούν να ακινητοποιήσουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν προτάσεις για επ’ αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και των αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή του Παρισιού.
Τα συνδικάτα της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France ανακοίνωσαν και εκείνα ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που θα γίνει μεθαύριο Τρίτη σε διαμαρτυρία για τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να αυξήσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο Σαρκοζί, πάντως, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Γερουσία του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τροπολογίες υπέρ των γονέων που διέκοψαν την εργασία τους και όσων έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Η μία αφορά τους γονείς που διέκοψαν την εργασία τους επί τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα των τριών ετών που ακολούθησε τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους. Αυτοί θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν, επίσης, να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου