ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Μαθήματα καπιταλισμού
 
 
Ο πρωθυπουργός της Κίνας και η αποστολή αξιωματούχων που τον συνόδευε έδωσαν στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα μαθήματα καπιταλισμού. Ήταν απόλυτα συγκεκριμένοι στις προτάσεις και τις διεκδικήσεις τους, ενώ η ελληνική πλευρά έμεινε, όπως το θέλει η κακή παράδοση, στο επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας των εντυπώσεων. Το βασικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα είναι η δημιουργία, από τους Κινέζους, ενός ταμείου 5 δισ. δολαρίων με το οποίο θα διευκολύνεται η ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοίων στα ναυπηγεία της χώρας τους. Πρόκειται για μια κίνηση μεγάλης σημασίας σε περίοδο κατά την οποία υπάρχει υπερπροσφορά πλοίων και ενισχύονται οι δισταγμοί των εφοπλιστών για τη ναυπήγηση νέων πλοίων.

Έλλειψη προετοιμασίας

Η δημιουργία του ταμείου των 5 δισ. δολαρίων διευκολύνει ως ένα βαθμό και τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι δεν χρηματοδοτούνται τόσο εύκολα όσο κατά το παρελθόν από τις ελληνικές τράπεζες. Οι περισσότεροι, όμως, από αυτούς στηρίζονται πλέον στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου και έχουν μία παγκοσμιοποιημένη στρατηγική, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η δέσμευση των κεφαλαίων τους σε παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προχωρήσουν και οι επενδύσεις των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά και στο εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου, με θετικά για την ελληνική οικονομία αποτελέσματα. Πρόκειται για ωρίμανση επιχειρηματικών σχεδίων που αναπτύχθηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή και με πρωτοβουλία των Κινέζων, που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε βασική πύλη εισόδου των εμπορευμάτων τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκεί και πέρα αρχίζει το δράμα της νεοελληνικής προχειρότητας. Ο κ. Παπανδρέου ανακάλυψε και αυτός μετά τον κ. Καραμανλή τη σημασία του ελαιόλαδου για τις ελληνικές εξαγωγές και τη σημασία της ανερχόμενης μεσαίας τάξης της Κίνας για τον ελληνικό τουρισμό.
Παρά τις σωστές επισημάνσεις του κ. Καραμανλή και στη συνέχεια του κ. Παπανδρέου, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν στάσιμες και δεν υπάρχει σοβαρή στρατηγική προώθησης στην Κίνα και διεθνώς μερικών δεκάδων εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας μας. Όσο για τις θεωρίες για αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τη βοήθεια των τουριστών που θα έρθουν από τη μακρινή Ανατολή, ακυρώνονται στην πράξη από την αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει το πολυσυζητημένο νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου