ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Παρέμβαση Παπούλια για το κυπριακό.

Έκκληση προς τη Τουρκία για επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την επίλυση του κυπριακού απηύθυνε χθές το βράδυ από την Λευκωσία ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία του Κυπρίου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, των προέδρων της Σερβίας και της Μάλτας, του πρωθυπουργού του Βελγίου, υπουργών Εξωτερικών και εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων, ο πρόεδρος Παπούλιας τόνισε:

«Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Στο χέρι της είναι η άρση του αδιεξόδου. Μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι».  

Ο πρόεδρος Παπούλιας εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, που βρίσκεται στην Λευκωσία για την επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σήμερα, είναι μέρα να θυμηθούμε τα σημαντικά επιτεύγματα του κυπριακού λαού αλλά και να αναστοχαστούμε την πορεία μας. Επίσης είναι ημέρα μνήμης και οφειλόμενης τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, ο οποίος αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία και σημείο αναφοράς για όλους μας», ανέφερε.  

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ακόμη ανοικτή πληγή . Η επανένωση παραμένει ζητούμενο». Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, επεσήμανε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπέδειξε ότι υπενθυμίζει καθημερινά την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει πλέον την τουρκική κατοχή με το καίριο πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδιότητα του κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζει πλέον και τις βασικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού» ,ανέφερε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπογράμμισε : «Η λύση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στο κοινοτικό κεκτημένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου