ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Και τους 5 παραπέμπει το ΠΑΣΟΚ

Και οι πέντε πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου για τη Βιστωνίδα λίμνη αποφάσισε τελικά να εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ να παραπεμφθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κρίνει εντέλει αν θα παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο.
Βαριές κατηγορίες
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν και την πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, στο πόρισμά τους εισηγούνται την παραπομπή των Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Απ. Κοντού για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος. Επίσης, εισηγούνται την παραπομπή του Θ. Ρουσόπουλου για ηθική αυτουργία και του Γ. Βουλγαράκη για παράβαση καθήκοντος, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας εισηγούνται την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού και Ρουσόπουλου και για ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που δεν παραγράφεται.
Οι θέσεις Αριστεράς - ΛΑΟΣ
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εισηγείται την παραπομπή των κ.κ. Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού, ωστόσο σχετικά με την τύχη των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη επιφυλάσσεται να αποφασίσει μέχρι τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα συζητήσει επί του πορίσματος. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, εισηγείται επίσης την παραπομπή των κ.κ. Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού (με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό του ΚΚΕ) και, επίσης, παραπέμπει την απόφασή του σχετικά με την τύχη των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Καμία παραπομπή δεν πρότεινε ο ΛΑΟΣ στο πόρισμά του, με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αν και υποστηρίζει ότι θα καταλόγιζε ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα αν δεν είχε επέλθει η παραγραφή.
Τα επόμενα στάδια
Από εδώ και πέρα η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία αν θα παραπεμφθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Μετά την ψηφοφορία την τελική απόφαση για την παραπομπή θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, υπό το φως των εξελίξεων και στην ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές εκτιμούν ότι, εάν το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής επεκτείνει και προς πρώην υπουργούς και υφυπουργούς κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις που απηύθυνε ο εισαγγελέας εφετών Αθηνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, τότε μπορεί να μην τεκμηριώνεται ζήτημα παραγραφής.
ΝΔ: Σκευωρία και αθλιότητα
Η ΝΔ υποστήριξε ότι η έκδοση πορίσματος από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής έχει ως στόχο να πληγεί το κόμμα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Ευρ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου «δεν βρισκόμασταν απέναντι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο αλλά σε μια πολιτική σκευωρία για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και που συνεχίζεται σήμερα για να πληγεί ο Α. Σαμαράς», ενώ ο Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι με το πόρισμα «πάει να συντελεστεί πολιτική αθλιότητα, για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Επίσης. ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κ. Τασούλας ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για την υπόθεση «απεδόθησαν στις εκλογές», ενώ η ποινική ευθύνη που ανιχνεύει το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής δεν υφίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου