ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μετά τη «Free Sunday» ήρθε το Mega να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του. Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν αποτελούν πολιτικά συμβόλαια, αναδεικνύουν, όμως, ενδιαφέρουσες τάσεις και μπορούν να αξιοποιηθούν σαν εργαλεία χάραξης και εφαρμογής της τακτικής και της στρατηγικής των υποψηφίων.

Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι κεντροδεξιοί υποψήφιοι δήμαρχοι εμφανίζονται να έχουν το πολιτικό πλεονέκτημα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, εάν λάβουμε υπόψη μας την κοινωνική υποβάθμιση που γνωρίζει η πρωτεύουσα μέσω της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, και στηρίζεται από σημαντικό ποσοστό των Αθηναίων. Ο πρώην συνήγορος του πολίτη κ. Καμίνης δείχνει έτοιμος να πέσει θύμα της πολιτικής, επικοινωνιακής του απειρίας και της απροθυμίας του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξει.
Η σύγκριση Κακλαμάνη - Καμίνη στην προχθεσινή ενημερωτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Alter ήταν σαφώς υπέρ του δημάρχου Αθηναίων. Θα χρειαστεί αλλαγή τακτικής και στρατηγικής από την πλευρά του κ. Καμίνη και των υποστηρικτών του για να δεχθεί σοβαρή πολιτική, εκλογική πίεση ο κ. Κακλαμάνης.
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Mega, ο κ. Μπουτάρης δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει δυναμική νίκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Γκιουλέκας καταφέρνει να συσπειρώσει την ευρύτερη Κεντροδεξιά, όπως ο κ. Κακλαμάνης στην Αθήνα. Οι πιθανότητες αρχίζουν να είναι με το μέρος του κ. Γκιουλέκα σε μια κούρσα που παραμένει ανοιχτή.

Η περίπτωση του Πειραιά

Όλα δείχνουν ότι η σωστή διαχείριση των στελεχών έχει προετοιμάσει μια μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υποστηρίξει τον κ. Φασούλα στη διεκδίκηση της δεύτερης τετραετίας και να δώσει το χρίσμα στο νομάρχη Πειραιά κ. Μίχα λειτούργησε λυτρωτικά για την κυβερνητική παράταξη. Η κοινή γνώμη δεν στέκεται στα λάθη και τις παραλείψεις του απερχόμενου δημάρχου αλλά στην αυτοδιοικητική δυναμική του κ. Μίχα. Αντίθετα, η ΝΔ θα πληρώσει ακριβά τις λαθεμένες επιλογές της. Ο κ. Σαμαράς εμπιστεύτηκε την κρίση του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος απέρριψε αρκετές ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, για να καταλήξει να προτείνει τον... εαυτό του.
Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο κ. Μιχαλολιάκος είναι να μην πάρει η διαφαινόμενη ήττα του διαστάσεις εκλογικής συντριβής.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, ενώ στον Πειραιά το ζήτημα ήδη έχει κριθεί εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων της ΝΔ και της ευρύτερης Κεντροδεξιάς.

Το πείραμα Κικίλια - Δημαρά

Στην Περιφέρεια της Αττικής η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά πειραματίζονται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε στο πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια έναν υποψήφιο νέας γενιάς και διαφορετικής νοοτροπίας. Είναι μόλις 36 ετών, έχει επιτύχει στον επαγγελματικό αθλητισμό, είναι γιατρός και έχει αυτοδιοικητική εμπειρία. Δεν υπάρχουν πολλά άτομα στην ηλικία του που μπορούν να επιδείξουν ένα τόσο πλούσιο και πολυδιάστατο βιογραφικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να υπερβεί με την επιλογή Κικίλια γνωστά στελέχη της παράταξής του που δεσπόζουν πολιτικά στο χώρο της Β’ Αθηνών.
Η επιλογή του είναι σωστή, έπρεπε, όμως, να είχε γίνει 2-3 μήνες νωρίτερα, γιατί ένας υποψήφιος σχετικά περιορισμένης αναγνωρισιμότητας, όπως ο κ. Κικίλιας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους περιορισμούς στη δημοσιότητα που χαρακτηρίζουν την επίσημη προεκλογική περίοδο.
Με το ΠΑΣΟΚ να έχει, με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τεράστιο πολιτικό πλεονέκτημα στην Περιφέρεια Αττικής έναντι της ΝΔ και το μηχανισμό να συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα του νομάρχη Αθηνών κ. Σγουρού, όλα έδειχναν να έχουν κριθεί. Η επένδυση στο μέλλον που έκανε μέσω του κ. Κικίλια ο κ. Σαμαράς δεν θα απέτρεπε την επικράτηση του κ. Σγουρού.
Όλα, όμως, δείχνουν να αλλάζουν, γιατί το πείραμα της Κεντροδεξιάς, σε επίπεδο κορυφής, συμπληρώνει το πείραμα της Κεντροαριστεράς που εκδηλώνεται σε επίπεδο βάσης και υπέρ της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Δημαρά. Ο κ. Δημαράς έχει μία εντυπωσιακή δυναμική εξαιτίας της αντίθεσής του στο μνημόνιο και του ηθικού και φιλολαϊκού «προφίλ» του. Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε, στον πρώτο γύρο, μια κούρσα για τρεις, που μπορεί να δώσει εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ακόμη και ανατροπές. Ο κ. Κικίλιας εμφανίζεται πρώτος ή δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, με τον κ. Σγουρό να χάνει έδαφος σε όφελος του αντιμνημονιακού κ. Δημαρά, ο οποίος επιβραβεύεται από τους πολίτες για τις αποστάσεις που κρατάει από το σύστημα εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου