ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αναψε φωτιές η επιστολή Καραμανλή

Μνημείο συγκάλυψης χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την τρισέλιδη επιστολή του πρώην πρωθυπουργού προς την Προανακριτική, ενώ ο Γ. Πεταλωτής την έκρινε «υποτιμητική για τη νοημοσύνη των πολιτών». 

  Αμέτοχος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μέσω της 3σέλιδης επιστολής του προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη Ρηγίλλης περί μη ύπαρξης ζημιάς του Δημοσίου από τις ανταλλαγές, προσφέρει «ασπίδα προστασίας» στους πρώην υπουργούς της ΝΔ, ενώ σε κανένα σημείο δεν διαπιστώνει ευθύνη ή ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Με την επιστολή αυτή -που αποτελεί πολιτικό κείμενο παρά μαρτυρική κατάθεση όπως ζητούσε η Προανακριτική Επιτροπή- ο Κ. Καραμανλής έσπασε (έστω και με τον τρόπο αυτό) τη σιωπή των τελευταίων 11 μηνών, χωρίς ωστόσο να φωτίσει την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών. Αλλωστε με τη φράση «δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε», ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι όσα ήταν να πει τα έχει πει. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήρισαν «μνημείο ανακρίβειας και συγκάλυψης». «Το να υιοθετεί ακόμη και σήμερα ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ περί μη ύπαρξης ζημιάς του Δημοσίου αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Στην επιστολή, που έφτασε στην Προανακριτική Επιτροπή λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα (και δημοσιοποιήθηκε μετά τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού), ο Κ. Καραμανλής υπενθυμίζει ότι ανέλαβε ευθέως ο ίδιος την πολιτική ευθύνη σε ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ στις 16.12.2008 και εξηγεί ότι το έπραξε γιατί -όπως σημειώνει- «είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων». 

Σύμφωνα με το πόρισμα
Ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά επιστρέφει στα συμπεράσματα του πορίσματος της ΝΔ της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής, ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί προ του 2004 και ότι οι υπουργοί της ΝΔ ενήργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. «Οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών» σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί κινήθηκαν «χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας», ώστε να μην υπάρχει βλάβη του δημοσίου συμφέροντος. Αποφεύγει πάντως την οποιαδήποτε αναφορά περί «κεντρικής πολιτικής απόφασης».
Προχωρά ακόμη στο πολιτικό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα», όπως αναφέρει. Και αποδίδει τον θόρυβο αυτό σε «εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη». Επικαλείται τις εκθέσεις του ΣΟΕ και ανεξάρτητων οίκων ότι «δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου». Επιπλέον, καλεί την Προανακριτική Επιτροπή «να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων», κάνοντας λόγο για «παθογόνα φαινόμενα».
Τι έλεγε στις 16/12/08
Υποτίμησα το Βατοπέδι
«Οφείλω να πω -και το λέω ευθέως- ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Είχα όμως -όπως έχω πάντοτε και όπως όλοι πρέπει να έχουμε- απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις. Αναγνωρίζω ότι χρόνιες παθογένειες του κράτους διευκόλυναν τα όσα διαδραματίστηκαν».
Λευτέρης Γαλανός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου