ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Οι απελάσεις Ρομά άναψαν φωτιά στην Ευρωπαϊκή Eνωση

Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου ο Μπερλουσκόνι. Το Βερολίνο αποδοκίμασε τη μορφή και τον τόνο κριτικής που άσκησε η επίτροπος Ρέντινγκ. Παράλληλα, διέψευσε τη δήλωση Σαρκοζί για σχέδιο εκκένωσης καταυλισμών από τη Μέρκελ
Περιπλέκεται και βαθαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα των απελάσεων Ρομά απ' τη Γαλλία, καθώς αρχίζουν να διατυπώνονται φόβοι για "ενδο-ευρωπαϊκή συμμαχία" κατά των μεταναστών, καθώς μετά τον Σαρκοζί που εμμένει στην πολιτική του, παρά τις αντιδράσεις, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται να τον στηρίζει πλήρως, ενώ την υποστήριξή της προσφέρει στο Παρίσι και η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς στο ξεκίνημά της βρίσκεται μια περίεργη... ιστορία στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε απ' τις Βρυξέλλες, μετά την προχθεσινή Σύνοδο, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον πληροφόρησε πως σχεδιάζει να εκκενώσει τους καταυλισμούς Ρομά στη Γερμανία.

Οι δηλώσεις Σαρκοζί προκάλεσαν την αντίδραση της Γερμανίας, που διέψευσε χθες τις δηλώσεις του περί διαλόγου με τη Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει πως έχει την υποστήριξη της Μέρκελ στη διένεξή του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία κατηγορεί το Παρίσι για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου- καθώς και στην αντιπαράθεσή του με την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης Ρέντινγκ, που παραλλήλισε τις απελάσεις των Ρομά με τις ναζιστικές διώξεις των Εβραίων.

"Η κυρία Μέρκελ μού κοινοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην εκκένωση των καταυλισμών τις ερχόμενες εβδομάδες" είπε πει ο Σαρκοζί στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κάτι που διαψεύστηκε απολύτως απ' το Βερολίνο.

"Η καγκελάριος Μέρκελ δεν μίλησε ούτε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε στη διάρκεια των συνομιλιών της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για τις υποτιθέμενες εκκενώσεις καταυλισμών, ούτε αναφέρθηκε σε εκκενώσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.

Διευκρίνιση
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ήταν σαφής όσον αφορά τη στάση του Βερολίνου έναντι της διένεξης Παρισιού - Βρυξελλών: "Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη Γαλλία σε σχέση με τη μορφή και τον τόνο της κριτικής που άσκησε η Ευρωπαία Επίτροπος Ρέντινγκ".

Υστερα από έναν άγριο καβγά με τον Σαρκοζί στη διάρκεια γεύματος εργασίας στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγκάστηκε να αποστασιοποιηθεί απ' τα "υπερβολικά σχόλια" της Ρέντινγκ, αλλά αναφερόμενος άμεσα στη γαλλική αντίδραση, τόνισε: "Οποιοι άλλοι σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, πρέπει να το σκεφτούν πρώτα"...

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε πως μάλλον υπάρχει "παρεξήγηση" στα όσα δήλωσε ο Σαρκοζί, "επειδή η καγκελάριος δήλωσε δημοσίως και σε εμένα πώς πήγαν οι συνομιλίες και ότι δεν υπήρξε τέτοιου είδους ανακοίνωση απ' τη Γερμανίδα καγκελάριο... Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το γερμανικό Σύνταγμα και δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις"...

ΛΕΩ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΡΚΟΣΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου