ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μετωπική με Γιώργο, τανγκό με Καραμανλή

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για την οικονομία στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου με στόχο την πόλωση στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Tην τακτική του «σκληρού ροκ» με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και του «ταγκό» με τον Κ. Καραμανλή, επιλέγει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ολοκλήρωσε χθες -με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε- την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την πόλωση εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ, σε ό,τι αφορά τον προκάτοχό του, παρείχε εκ νέου πλήρη κάλυψη, αν και για πρώτη φορά επιχείρησε να αποδώσει ευθέως την ευθύνη της ανάλυσης των πεπραγμένων των κυβερνήσεων της ΝΔ στον ίδιο τον κ. Καραμανλή.
Μετωπική με Γιώργο, τανγκό με Καραμανλή

Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά, όπως ακριβώς και η ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις το βράδυ του Σαββάτου, αναλώθηκε σε ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, στην οποία, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτικό της πρόθεσης του κ. Σαμαρά να προσπαθήσει να αποδομήσει το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού ήταν το γεγονός ότι, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων χθες, προβλήθηκε στην αίθουσα βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις του Παπανδρέου για την οικονομία, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «μαύρη διαφήμιση».
Μετωπική με Γιώργο, τανγκό με Καραμανλή

Η μετωπική επίθεση συνεχίστηκε καθ’ όλη της διάρκεια της τρίωρης συνέντευξης Τύπου, καθώς σε κάθε απάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ επετίθετο προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε για ανευθυνότητα, αναξιοπιστία και προχειρότητα στη λήψη των αποφάσεων. «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου», ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Σε άλλο σημείο, επέκρινε τον πρωθυπουργό για τη φράση του «λεφτά υπάρχουν» και πρόσθεσε: «Μετέτρεψαν μια κρίση ελλείμματος σε μία κρίση δανεισμού.

Οταν ήρθε η ώρα να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, δεν διαπραγματευτήκαμε καν. Υπήρχε δυνατότητα να αποφύγουμε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα. Ακόμη και για έναν πρωτοετή των Οικονομικών, βασικές προβλέψεις του Μνημονίου ήταν λανθασμένες. Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλουν αύξηση φόρων χωρίς να προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού; Προέβλεπαν αύξηση των εσόδων κατά 13,7%, ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2010 η αύξηση είναι 3,3%. Πώς είναι δυνατόν να αρμέγεις συνέχεια την ίδια αγελάδα;».

Δεν αιφνιδίασε...
Σε ό,τι αφορά τον κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς κάλυψε (για μία ακόμη φορά) πλήρως τον προκάτοχό του. Δεν αναγνώρισε αφενός ουδεμία ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ για την οικονομία και αφετέρου επέμεινε στη διατυπωθείσα (από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του) άποψη ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο.

Προανήγγειλε, μάλιστα, την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να μην παραστεί στην προανακριτική επιτροπή λέγοντας ότι «δεν θα είχε τίποτε νέο να προσφέρει τυχόν κατάθεσή του».

Λίγο νωρίτερα, είχε αμφισβητήσει ευθέως την αξιοπιστία της κυρίας Κ. Πελέκη, λέγοντας ότι «αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά κατάθεση της συζύγου του κ. Βουλγαράκη». «Αν είναι αξιόπιστη μάρτυς, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη a la cart. Είναι αξιόπιστη όταν εμπλέκει στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ; Και δεν είναι αξιόπιστη όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν αποτελεί σκάνδαλο;» σημείωσε.

Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι θέλει να απαλλαγεί από το άγχος των εξηγήσεων για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και ευσχήμως παρέπεμψε -για πρώτη φορά- στον κ. Καραμανλή. «Δεν θα υποδείξω εγώ» -είπε χαρακτηριστικά- «σ’ έναν πρώην πρωθυπουργό πότε θα μιλήσει.
Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη να αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους διακυβέρνησης.

Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξης με το παρελθόν τούς έχω κλείσει, με μια αυτοκριτική στα όρια του αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

Ο κ. Σαμαράς δεν έδειξε να ενοχλείται από τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον κ. Καραμανλή τα κομματικά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. «Οσο ανεβαίνει το θερμόμετρο των χειροκροτημάτων για κάποιον νεοδημοκράτη, εγώ είμαι ευτυχής», είπε χαρακτηριστικά.

Για Ντόρα - ΛΑΟΣ
Στηρίζουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να «κλείσει» τις συζητήσεις που αφορούν ενδεχομένη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι «ο κ. Καρατζαφέρης συστεγάζεται πλέον στην ίδια πολυκατοικία με το ΠΑΣΟΚ». Το ίδιο απόλυτος ήταν και σε ό,τι αφορά την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ. Στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ».

«Εμείς ενώνουμε τη βάση της ΝΔ και την κάνουμε μάχιμη δύναμη», συμπλήρωσε. Για τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να μην ανακάμπτει, ζήτησε ουσιαστικά χρόνο, αποδεχόμενος το γεγονός ότι «ακόμη και ο ψηφοφόρος της ΝΔ μπορεί να είναι ακόμη επιφυλακτικός».

Με προεκλογικό χρώμα η ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο Βελλίδειο
«Οι πολίτες να ψηφίσουν τις ελπίδες τους»

Ξεκάθαρο προεκλογικό «χρώμα» είχε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαρά, το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να πολώσει πολιτικά το κλίμα εν όψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου και για τον λόγο αυτό έθεσε από το βήμα της ΔΕΘ το δίλημμα πάνω στο οποίο θα στηρίξει τη δική του «καμπάνια»: «Σε ενάμιση μήνα» -είπε χαρακτηριστικά- «οι πολίτες θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να στείλουν το δικό τους μήνυμα: Να ψηφίσουν τις ελπίδες τους. Οχι τους φόβους τους. Να ψηφίσουν με αισιοδοξία. Οχι με μοιρολατρία. Να ψηφίσουν για να σταματήσει το κατρακύλισμα της χώρας. Οχι να βυθιστεί περισσότερο».

Ο κ. Σαμαράς ταύτισε ουσιαστικά το δικό του κόμμα με την ελπίδα και την ανάπτυξη, αλλά και με την ταχύτερη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό και τον κ. Παπανδρέου με τον φόβο.

Στο πλαίσιο, δε, της απόφασης που φαίνεται ότι έχει λάβει για παροχή πλήρους στήριξης στον κ. Κ. Καραμανλή, επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, την οποία και κατηγόρησε ότι μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ακόμη επετέθη προσωπικά στον πρωθυπουργό, θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για το ΔΝΤ και επέκρινε τις επιλογές που έκανε στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

«Πριν λίγες μόλις μέρες» -τόνισε ο κ. Σαμαράς- «είδαμε έναν πρωτοφανή «ανασχηματισμό»: Η ίδια η κυβέρνηση προανήγγειλε «μικρότερο και πιο ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα. Και δημιούργησε μια από τις πιο πολυπληθείς κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ. Προανήγγειλε «καλύτερο συντονισμό». Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιον.

Και ποιος θα συντονίζει τους «συντονιστές»! Γιατί ορίζεται «αναπληρωτής πρωθυπουργός» ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον «συντονιστή» αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παρευρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως! Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος».

Ο πρόεδρος, αφού προανήγγειλε ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες στις συντάξεις, ιεράρχησε ως εξής τις προτεραιότητές του για την οικονομία:

* Δραστική μείωση των φόρων, στο πλαίσιο της οποίας έθεσε και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά αυτοκινήτου.
* Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
* Εξάλειψη της γραφειοκρατίας (ενοποίηση των μηχανισμών χρέωσης του πολίτη από το Δημόσιο, ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων, κατάργηση συναρμοδιοτήτων, ενοποίηση κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων, επανασχεδιασμό του κράτους).
* Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
* Ωθηση στην εξωστρέφεια.
* Απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας.
* Συντονισμός της παραγωγικής προσπάθειας στους τομείς όπου η χώρα έχει πλεονεκτήματα (τουρισμός, ναυτιλία).

Για την Αττική
Στήριξη σε Κικίλια

Ο Αντ. Σαμαράς στήριξε την επιλογή του κ. Βασ. Κικιλια για την περιφέρεια Αττικής, αλλά έστειλε μήνυμα προς τους αναποφάσιστους, σημειώνοντας ότι, εάν εκλεγεί περιφερειάρχης, θα έχει δίπλα του ένα επιτελείο συνεργατών, ικανό να τον βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων.

Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου