ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Η προληπτική εποπτεία των τραπεζών στο επίκεντρο του Eurogroup

Θέματα σχετικά με την προληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και τη δημοσιονομική εποπτεία θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις ΕCOFIN και Eurogroup. Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα συζητηθούν το απόγευμα θέματα σχετικά με την προληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και τη δημοσιονομική εποπτεία.

Το Eurogroup θα εξετάσει με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ζήτημα των «τεστ αντοχής» στα οποία υποβάλλεται το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και οκτώ ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί συναίνεση για το ποια από τα αποτελέσματα των τεστ θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Ιουλίου και ποια δεν θα γνωστοποιηθούν, για λόγους ασφαλείας του πιστωτικού συστήματος, αλλά και τραπεζικού ανταγωνισμού.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και η θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κινητών Αξιών και Αγορών.

Όπως έχει αποφασιστεί ήδη από το Eurogroup της 7ης Ιουνίου, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δημοσιονομικής διάστασης των στρατηγικών εξόδου θα γίνει εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο το 2011.

Σε συνέχεια της συμφωνίας για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποιήσεως τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν να εξασφαλίσουν δημοσιονομική βιωσιμότητα και ισχυρότερη ανάπτυξη και συμφώνησαν να επιταχύνουν το σχεδιασμό για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει ειδική αναφορά στις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής και να εξεταστεί η καλύτερη δυνατότητα συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, την επίλυση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των ανισορροπιών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αλλά και την ενίσχυση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου