ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Δεν σέβονται τις θυσίες μας

ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε υπό την εποπτεία του προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητή κ. Πανά, το μνημόνιο απειλεί σοβαρά την καθημερινότητα των πολιτών.Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλλο της «Free Sunday» και δείχνουν ότι 7 στους 10 πολίτες προσαρμόζουν τα σχέδια των διακοπών τους στα νέα δεδομένα, τα νοικοκυριά προχωρούν σε σημαντική μείωση των δαπανών για ένδυση, υπόδηση και μετακινήσεις, ενώ 6 στους 10 εκτιμούν πως τα παιδιά τους θα περάσουν -εξαιτίας των περιορισμών του μνημονίου- χειρότερα από αυτούς.

Έχουμε να κάνουμε με μία δραματική ανακοπή της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Καμία αλλαγή

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο χάνουν σημαντικό μέρος των επιδομάτων τους μαζί με το 13ο και το 14ο μισθό. Οι συνταξιούχοι τιμωρούνται με τη μετατροπή της 13ης και της 14ης σύνταξης σε ένα απλό επίδομα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν τις αποδοχές τους να παγώνουν για 3 χρόνια, ενώ η αύξηση των φόρων κατανάλωσης που μεθοδεύει η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εκτοξεύσει τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,2%.

Το ερώτημα είναι εάν όλες αυτές οι θυσίες που πλήττουν κατά κύριο λόγο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φέρουν το επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι ότι οι θυσίες θα πάνε χαμένες, γιατί συνεχίζονται οι ίδιες διαχειριστικές πρακτικές που έφεραν την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την έθεσαν υπό τον έλεγχο των πιστωτών της.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η ιδιοτελής κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ οδήγησαν στη δημοσιονομική επιτήρηση του 2004 και στο μνημόνιο του 2010. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, δεν έχει αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το μεγάλο πάρτι σε βάρος των ασφαλιστικών οργανισμών και του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνεχίζεται, επίσης, η αρνητική διαχειριστική πορεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας. Στις αστικές συγκοινωνίες και τον ΟΣΕ η κυβέρνηση αποφεύγει να παρέμβει για να περιορίσει τα «κεκτημένα» που έχουν εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου οι «πράσινοι» συνδικαλιστές και περιορίζεται σε μία απλή περιγραφή του προβλήματος, με τον υπουργό Μεταφορών κ. Ρέππα να παίζει το ρόλο του καλού και τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να ειδικεύεται στο ρόλο του κακού, που θέλει να μπει κάποια διαχειριστική τάξη. Με τα έσοδα του Δημοσίου να υστερούν απελπιστικά, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων να κινούνται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα και τους ΟΤΑ να αδυνατούν να περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες τους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες. Επιδόματα, μισθοί, συντάξεις χάνονται στη μαύρη τρύπα της ιδιοτελούς κακοδιαχείρισης, ενώ θα έπρεπε να χρηματοδοτούν τη δημοσιονομική εξυγίανση και να προετοιμάζουν τη μελλοντική ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου