ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Οι φορεσιές μαρτυρούν τη ζωή των Ελλήνων

Με το σκεπτικό ότι το ένδυμα και το κόσμημα αντικατοπτρίζουν πέραν των άλλων την κοινωνική και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών- Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με ελληνικές ενδυμασίες από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα ώστε να δώσει στους επισκέπτες του μια ιδέα για τη ζωή των Ελλήνων κατά την τελευταία αυτή περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και για τα πρώτα χρόνια του νέου κράτους. Τα έργα ανήκουν στις συλλογές του μουσείου και έχουν φιλοτεχνηθεί από ζωγράφους, χαράκτες και σκιτσογράφους κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ελλάδα. Οι απεικονίσεις έτσι είναι λιθογραφίες, χαλκογραφίες, έγχρωμες χαλκογραφίες, επιχρωματι- σμένες λιθογραφίες, τσιγκογραφίες, οξυγραφίες, ελάχιστες υδατογραφίες και δύο μολύβια.

Συγκεκριμένα εκτίθενται 79 χαρακτικά, 18 υδατογραφίες και δύο σκίτσα από εικονογραφημένα βιβλία στα οποία έγραφαν οι περιηγητές τις εντυπώσεις τους από τους τόπους όπου περιόδευαν, ενώ η εικονογράφηση γινόταν από τους ίδιους ή από καλλιτέχνες οι οποίοι τους συνόδευαν. Τοπία της ελληνικής υπαίθρου, σκηνές της καθημερινής ζωής, ηθογραφικές σκηνές, ιστορικά πρόσωπα και άνθρωποι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες διαφόρων περιοχών ήταν τα θέματά τους. Από όλα αυτά στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που απεικονίζουν άνδρες και γυναίκες με τις παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες, επίσημες ή καθημερινές, από τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου πελάγους, την Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου πελάγους και τη Μικρά Ασία. Το ένδυμα και το κόσμημα άλλωστε αποτέλεσαν ανέκαθεν μέσο επιδείξεως και ανθρώπινης επικοινωνίας με παραμέτρους κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές.

ΙΝFΟ
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλ. Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3231.397). Διάρκεια: ως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου