ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αποκαλυπτική κατάθεση Ζορμπά

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Αιχμές για τους χειρισμούς των διοικήσεων των εμπλεκόμενων ταμείων αλλά και για δικαστικούς φέρεται να άφησε χθες ο πρώην επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» Γ. Ζορμπάς, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε τους βουλευτές στα τρία πορίσματα που συνέταξε και αφορούσαν στα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΠΕΑΘ.

Ο πρώην δικαστικός δεν κατονόμασε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, σημειώνοντας ότι τα πορίσματα βασίζονται σε ενδείξεις και όχι αποδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την έρευνα και άφησε αιχμές για την παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τη Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι κατά την περίοδο που διεξήγαγε την έρευνα ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς δεν έδειξε εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών που είχε στα νησιά Κέιμαν ο Γ. Παπαμαρκάκης, στέλεχος της North Asset Management, που είχε εμπλακεί στην υπόθεση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ του ΤΕΑΔΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρείες και εκεί πήγαιναν τα λεφτά».
Επίσης, άφησε «αιχμές» και για τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τα πορίσματα της Αρχής σχετικά με τα δομημένα ομόλογα ως «μη σύννομα».

Εκλογές

Ο Γ. Ζορμπάς εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι άφησε στη μέση την έρευνά του εξαιτίας της αποπομπής του από την Αρχή και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την τύχη των στοιχείων που άφησε πίσω του. Επίσης, συνέδεσε την -αναβληθείσα το 2007- κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είχε σκοπό να δώσει πολιτική διάσταση στην κατάθεσή του. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα τρία πορίσματα του κ. Ζορμπά αναφέρεται ότι η υπόθεση των δομημένων ομολόγων αποτελούσε συντονισμένη επιχείρηση από «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

Σύμφωνα με τον Γ. Ζορμπά, υπήρξε προϊόν συνεργασίας αξιωματούχων της κυβέρνησης Καραμανλή με διοικήσεις ταμείων για την αγορά των «τοξικών» ομολόγων.

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για Αγγέλου

Κυριολεκτικά εν κρυπτώ απολογήθηκε χθες επί σχεδόν έντεκα (!) ώρες ο Γ. Αγγέλου, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενώπιον της εφέτου ειδικής ανακρίτριας Ειρ. Καλού, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, για τη Βιστωνίδα λίμνη. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων (εγγύηση 400 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα). Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγέλου κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία κατά του Δημοσίου, καθώς κατηγορούμενοι και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του αποδίδουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία των ανταλλαγών, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά, όπως αρνείται ότι είχε στενές σχέσεις με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου και τους συνεργάτες του. Η κατάθεση του κ. Αγγέλου έγινε κυριολεκτικά «στα κρυφά», αφού ακόμα και μετά την άφιξή του στα δικαστήρια δεν επιβεβαιωνόταν η εκεί παρουσία του, ενώ κατεβλήθη προσπάθεια και η αποχώρησή του να μη γίνει αντιληπτή από τα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου