ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Καμπανάκι για 990 μεγαλοοφειλέτες

Πληρώστε ως τις 20 Ιουλίου αλλιώς θα κατασχεθούν τα ακίνητά σας, προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών
Τα πρώτα λουκέτα σε 10 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν για φοροδιαφυγή βάζει το υπουργείο Οικονομικών- χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους- σε μια προσπάθεια να περάσει μήνυμα στην αγορά ότι έλεγχοι γίνονται από το ΣΔΟΕ και στους παραβάτες επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS διαπίστωσε από τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων ότι 990 οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη 6,7 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα διατηρούν ακίνητα στην κατοχή τους συνολικής αντικειμενικής αξίας 288 εκατ. ευρώ αρκετά από τα οποία βρίσκονται στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε από χθες να στέλνει επιστολές στους παραπάνω οφειλέτες καλώντας τους να πάνε έως τις 20 Ιουλίου στην Εφορία που ανήκουν και να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλιώς θα ξεκινήσουν άμεσα κατασχέσεις στα ακίνητα που διατηρούν στην κατοχή τους.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου, ανακοίνωσε την απόφαση για αναστολή λειτουργίας δέκα καταστημάτων του τομέα εστίασηςαναψυχής, μεταξύ αυτών και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα επτά ημερών λόγω σοβαρών φορολογικών παραβάσεων. Στα καταστήματα αυτά διαπιστώθηκε από ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατ΄ επανάληψη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών μέσω των ελέγχων που διεξάγουν το ΣΔΟΕ και οι εφορίες θα συνεχίσει και θα διευρύνει την εφαρμογή της ποινής της αναστολής λειτουργίας των παραβατικών επιχειρήσεων ως βασικού μέτρου συμμόρφωσης και φορολογικής δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος.

Α πό την άλλη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε στοχευμένη διασταύρωση περιουσιολογίου ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών για φορολογουμένους για τους οποίους υπάρχουν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη η διασταύρωση αφορά ακίνητα μεγάλης εμπορευσιμότητας και στην πρώτη της εκτέλεση αφορούσε ακίνητα στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Συνολικά εντοπίστηκαν 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Οι υπόχρεοι αυτοί κατέχουν στις συγκεκριμένες δύο περιοχές 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές με τις οποίες παρέχει στους οφειλέτες που αφορά η συγκεκριμένη διασταύρωση χρονικό περιθώριο έως την 20ή Ιουλίου για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου