ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε χωρίς ρωγμές το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει τώρα την κρατική γραφειοκρατία και να εκδώσει 400 εγκυκλίους
Πολιτικά αλώβητη και αισθητά ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση από τη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Επειτα από «διορθωτικές» παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου και παροτρύνσεις ως και την τελευταία στιγμή του ιδίου του Πρωθυπουργού, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ ψήφισε συντεταγμένα το νομοσχέδιο, αφού παρακάμφθηκαν όλες οι επιφυλάξεις βουλευτών οι οποίες είχαν διατυπωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με τη συζήτηση και ψήφιση του υπουργείου Οικονομίας για το Ασφαλιστικό του δημόσιου τομέα. Το μεγάλο στοίχημα όμως που αντιμετωπίζει για τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση είναι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, για το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι αναγκαία η έκδοση περίπου 400 εγκυκλίων και κανονιστικών πράξεων, αλλά και ο συντονισμός του αργού και γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού, καθώς και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στην εκτόνωση των εσωκομματικών αντιδράσεων συνέβαλε καθοριστικά η αλλαγή του άρθρου για τη διαιτησία, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου 73, τονίζοντας ότι κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, την οποία η κυβέρνηση αποδέχεται, «πρέπει να πάμε σε μια από την αρχή επίλυση του θεσμού μεσολάβησης και της διαιτησίας». Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στην τροποποιημένη ρύθμιση προβλέπεται ότι σε διάστημα τριών μηνών και πάντως το αργότερο ως το Δεκέμβριο θα έχει εκδοθεί σχετικό με τη διαιτησία και τη μεσολάβηση Προεδρικό Διάταγμα και οι εταίροι καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα και ειδικότερα αυτά που ορίζουν ποιοι είναι οι μεσολαβητές, ποιοι οι διαιτητές και πώς αυτοί θα επιλέγονται.

Καταλυτική για την εκτόνωση των αντιδράσεων μερίδας βουλευτών του ΠαΣοΚ ήταν η παρέμβαση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης και η δέσμευσή του ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να επιστραφούν στους συνταξιούχους τα χρήματα που τους περικόπτονται. «Εγγυώμαι προσωπικά ότι όταν η οικονομία μας σταθεί στα πόδια της, όταν ξεπεράσουμε την κρίση, αυτό θα γίνει. Και γι΄ αυτό επιμένω» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε επαινετικά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να παραμείνουν ανοιχτοί σε αλλαγές και βελτιώσεις ως την τελευταία στιγμή. «Θέλω να εξάρω τις παρατηρήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, αλλά και της αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια βελτίωσης του νομοσχεδίου και στη συνεισφορά τους, με εποικοδομητικές προτάσεις, σε αλλαγές μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Παροτρύνω τους συναρμόδιους υπουργούς, και σήμερα, και αύριο, και την άλλη εβδομάδα, που θα συζητηθεί το άλλο νομοσχέδιο για το Δημόσιο, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο» .

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποκατάσταση των αδικιών επανέλαβε στην καταληκτική ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε: «Μιλώντας εντίμως,σας δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για αυτό,στο μέτρο που η χώρα βαδίζει τον δρόμο της αξιοπιστίας και της επιστροφής των πολιτών της στην ευημερία, στον δρόμο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας- και αυτό μας αναγνωρίζεται διεθνώς. Τη βιαιότητα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό επεσήμανε επανειλημμένως στις παρεμβάσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Κ.Μαρκόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όταν η ανασφάλεια των πολιτών βρίσκεται απογειωμένη, η δημοκρατία δεν λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, αναφερόμενος έτσι στην απεργία των εργαζομένων της Βουλής.

Τερατούργημα χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Αθ. Παφίλης.

Στη θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μόλις ψηφιστεί το Ασφαλιστικό, επέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Π. Λαφαζάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου