ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πλαφόν 20% στις μεταγραφές- και με βαθμολογικά κριτήρια

Με βαθμολογικό κριτήριο θα γίνονται στο μέλλον οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Η πολυσυζητημένη διάταξη για την αλλαγή του νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα, μαζί με τα στοιχεία που αφορούν τον γενικό βαθμό πρόσβασης στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου του ΠαΣοΚ κατατέθηκε η πρόταση να τεθεί πλαφόν ως 20% στις μετεγγραφές κατηγοριών όπως οι τρίτεκνες οικογένειες και αυτό να συνδυαστεί με το κριτήριο της βαθμολογίας των υποψηφίων. Η πλήρης κατάργηση των μετεγγραφών σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνάντησε αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαπιστώσει ήδη ότι η κατάργηση της βάσης του δέκα πρέπει να συνδυαστεί με περιορισμό των μετεγγραφών των φοιτητών μεταξύ των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς με τον τρόπο που γίνονται σήμερα προκαλούν υπερφόρτωση των κεντρικών πανεπιστημίων και υπολειτουργία των περιφερειακών ιδρυμάτων. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 με 6.000 άτομα μετακινούνται ετησίως από περιφερειακά σε κεντρικά ιδρύματα, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των τρίτεκνων οικογενειών που δικαιούνται μετεγγραφής _ με τον νόμο που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας _, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Πολλές από αυτές δε έχουν καταγγελθεί σαν μετεγγραφές-«μαϊμούδες», καθώς δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η ορθότητα των δικαιολογητικών που υποβάλλει κάθε οικογένεια που αιτείται μετεγγραφής. Οι διοικήσεις κεντρικών ΤΕΙ από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι εάν δεν ψηφιστεί αλλαγή του νόμου, δεν θα δεχτούν να κάνουν καμία μετεγγραφή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αναχαιτίσει το «κύμα» αντιδράσεων που θα ξεσπάσει για το θέμα το φθινόπωρο, χωρίς να πλήξει όμως άμεσα τους εκπροσώπους των τρίτεκων οικογενειών με την κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για την κατηγορία τους. Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί ως σήμερα προσέκρουαν σε συνταγματικά «εμπόδια», καθώς πρέπει να διασφαλιστεί το κριτήριο της ισότητας.

Η πρόταση στην οποία ωστόσο φαίνεται ότι συμφωνούν όλοι είναι η θέσπιση του βαθμολογικού κριτηρίου στις μετεγγραφές. Σύμφωνα με αυτή, η... διέξοδος είναι η ομαδοποίηση ομοειδών τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια, ώστε οι δικαιούμενοι μετεγγραφής να μοιράζονται σε περισσότερες σχολές. Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δικαιούχοι μετεγγραφής χωρίς ποσοτικό περιορισμό είναι τα μέλη πολύτεκνων (στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι τρίτεκνοι) και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Τα δικαιολογητικά για όλες τις κατηγορίες υποβάλλονται από την 1η ως τη 15η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, ενώ στην ίδια προθεσμία υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά των σπουδαστών ΤΕΙ οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο εαρινό εξάμηνο και αιτούνται μετεγγραφής για μη οικονομικούς λόγους. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή στο Τμήμα εισαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου