ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αντιπαράθεση στη συζήτηση για το ασφαλιστικό στο Δημόσιο

«Αισθανόμαστε απόλυτα καλά απέναντι στους ψηφοφόρους μας. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες θα κριθούμε βεβαίως από τον ελληνικό λαό χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Δεν κινούμαστε με γνώμονα το πού μας βρίσκουν κάθε μέρα οι δημοσκοπήσεις. Περιμένετε για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές μας».


Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε, τόσο στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και στα σενάρια για μη στήριξη του από κυβερνητικούς βουλευτές.


Σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επέκρινε έντονα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάνοντας λόγο για βίαιες ανατροπές και κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Παράλληλα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αθέτηση των τριών δεσμεύσεων της και παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών.


«Εμμένουμε στη θέση μας»


Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι είχε τονίσει εξ αρχής την ανάγκη για βαθιές αλλαγές του ασφαλιστικού. «Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι πράγματι πιο δύσκολο και πιο σκληρό από αυτό που θα επιθυμούσαμε να καταθέσουμε, που θα είχε μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Δεν το μπορέσαμε όμως γιατί είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον πολύ ασφυκτικό. Όμως η βασική μας δέσμευση να μην καταρρεύσει ισχύει», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα

ορισμένων ρυθμίσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Έχουμε συμμορφωθεί σε όλες σχεδόν τις διατάξεις. Εμμένουμε στη θέση μας».


Η ΝΔ


Η ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο απατεωνιάς» ενώ έκανε λόγο «για γκεμπελικές μεθόδους εκφοβισμού της κυβέρνησης προς τους βουλευτές της».Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Λέγκας, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κατεδαφίζει τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών» και ότι «κανένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζεται το νομοσχέδιο».


Το ΚΚΕ


Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό». «Ευθύνες έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ για το σταδιακό ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος που ήταν προσχεδιασμένο πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση», ανέφερε.


Ο ΛΑΟΣ


Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ φεύγει από το προεκλογικό του σύνθημα, “λεφτά υπάρχουν” και πάει στο σύνθημα “χρόνια για σύνταξη υπάρχουν”».


Ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «οι απειλές προς τους βουλευτές για κομματική πειθαρχία, διότι διαφορετικά θα πέσει η κυβέρνηση, προδίδουν την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων ενώ είναι κραυγαλέο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής».


Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, τόνισε την ανάγκη αλλαγών ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου