Σε μια περίοδο, στην οποία κυριαρχούν τα οικονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα για το αύριο, το μεταναστευτικό νομοσχέδιο οξύνει την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευρύνει την απόσταση συγκλίσεων και κάνει τη συναίνεση, που αρχικά είχε επιτευχθεί για την έξοδο από την οικονομική κρίση, να φαντάζει τόσο μακρινή όσο η πατρίδα πολλών μεταναστών που ζουν στον τόπο μας.
Οι τόνοι ανέβηκαν χθες στη Βουλή, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προειδοποιεί και μάλιστα τέσσερις φορές την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες -«θα έχετε ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εξής», τόνισε με έμφαση ο Α. Σαμαράς- και τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση να τον κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει και παραποιεί τα όσα πραγματικά προβλέπει το συζητούμενο νομοσχέδιο. Κι ακόμη να χαρακτηρίζει «έωλη» τη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα καταργήσει τον νόμο, όταν ανέλθει το κόμμα του στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι με αυτό η χώρα μας μετατρέπεται σε «μαγνήτη», σε «πανίσχυρο πόλο έλξης» μαζικής λαθραίας μετανάστευσης και σε «προθάλαμο» για τη διοχέτευσή τους στην Ευρώπη και παράλληλα, όπως είπε, «δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή» και οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε «επικίνδυνα αδιέξοδα». Ταυτόχρονα ζήτησε από τους πολίτες να μην πέσουν στην παγίδα της πόλωσης, να μη στραφούν κατά των μεταναστών, αλλά όσων κερδοσκοπούν σε βάρος τους.
Στο αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου που ζήτησε ο Α. Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις πολιτικές της ΝΔ που άνοιξαν τα σύνορα αδιακρίτως σε παράνομους λαθρομετανάστες (1991-’92) και στην αδιαφανή νομιμοποίηση 150.000 μεταναστών (2007-2009).
Ο Γ. Καρατζαφέρης επανέφερε την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του έχει ήδη συγκεντρώσει 503.000 υπογραφές με στόχο το ένα εκατομμύριο και προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση και να σπάσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ρατσιστικά στερεότυπα που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία».
Διαξιφισμοί Ραγκούση - Σαμαρά
Πυρά και για τις «επιτροπές των σοφών»
Τη σκληρή αντίθεση του Α. Σαμαρά από τη μία και την ολόθερμη στήριξη του Γ. Καρατζαφέρη από την άλλη συνάντησε η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζει τον τρόπο σύστασης και αμοιβής επιτροπών που συγκροτεί ο πρωθυπουργός.
«Αδιανόητη ενέργεια» και «τροπολογία ντροπής» αποκάλεσε τη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χθες στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί την παρανομία:
«Καθιστάτε νόμιμες, πράξεις που μέχρι σήμερα θεωρούνται πολλαπλά παράνομες. Εχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας;», είπε σε έντονο ύφος ο Α. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών. Τον κάλεσε να την αποσύρει «αμέσως» και «να μη διανοηθεί να ξαναφέρει στη Βουλή τέτοιου είδους τροπολογίες».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας για δεύτερη συνεχή μέρα την επίθεση Σαμαρά ως «πισώπλατο χτύπημα» στον πρωθυπουργό:
«Στην πραγματικότητα αμφισβητείτε την ηθική ακεραιότητα του πρωθυπουργού», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, για να προσθέσει πως η στάση αυτή του Α. Σαμαρά θ αποτελέσει «στίγμα» στην αντιπολιτευτική του τακτική. Ο υπουργός εμφανίστηκε οργισμένος, καθώς, όπως είπε, η αμφισβήτηση της ηθικής του Ελληνα πρωθυπουργού έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, που ο Γ. Παπανδρέου δίνει αγώνα να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Αφού τόνισε πως «όλοι οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας», ζήτησε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες και συγκεκριμένα να τεθεί χρονικό όριο στο δικαίωμα του πρωθυπουργού να συγκροτεί επιτροπές, να ορισθεί πλαφόν δαπανών και να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος.
Γιάννα Μπαλή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου