Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφαλείας προτρέπει την Ελλάδα να «μείνει πιστή στην παράδοση φιλοξενίας που έχει»
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την παράνομη μετανάστευση, αλλά ζητεί από αυτή να δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες που θα εκσυγχρονίσουν
τη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε εκείνους οι οποίοι πραγματικά το έχουν ανάγκη. Αυτό τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας κα Ασφαλείας. Ο γάλλος επίτροπος
επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για να πάρει μέρος στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFΜD), λίγο προτού μεταβεί στην Αγκυρα, την οποία καλεί να σεβαστεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την Κύπρο.
O κ. Μπαρό τονίζει ότι το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης απαιτεί μια προσέγγιση με παγκόσμια εμβέλεια, όπως επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και υποδοχής, μέσω ενός διαλόγου που θα καταδείξει τις αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) έχει ετοιμάσει για αυτόν τον σκοπό ένα σχέδιο που συνίσταται στη διάγνωση των προβλημάτων που ωθούν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν (φτώχεια, κλιματική αλλαγή) και στη συνεργασία με τις κυβερνήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών με σκοπό τη χάραξη μιας στρατηγικής για τη διαχείριση του προβλήματος πάνω σε δύο άξονες: την αποδοχή των νόμιμων μεταναστών στις χώρες υποδοχής και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό ήταν το μήνυμα που έφερε στο Φόρουμ της Αθήνας ο κ. Μπαρό.
Στόχος φιλόδοξος, που απέχει βέβαια πολύ από την υλοποίησή του, αλλά τουλάχιστον η Ευρώπη προσπαθεί. « Σας κατηγορούν ότι θέλετε να μετατρέψετε την Ευρώπη σε φρούριο », είναι η επόμενη ερώτησή μας. « Σε καμία περίπτωση », απαντά ο κ. Μπαρό. «Αυτό που εμείς τους λέμε είναι ότι μπορείτε να μπείτε με νόμιμο τρόπο και οι διωκόμενοι θα είναι πάντα καλοδεχούμενοι» , αναφέρει, «αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να φανούμε αυστηροί στην παράνομη μετανάστευση». Μια χώρα μπορεί να οδηγηθεί στην αποσταθεροποίηση με την παράνομη μετανάστευση και για αυτόν τον λόγο επιμένει στη διεθνή συνεργασία ( «παγκόσμια προσέγγιση», την αποκαλεί) ώστε να περιορίσουμε ή και να καταργήσουμε την παράνομη μετανάστευση. Μια διεθνής συνάντηση όπως αυτή της Αθήνας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρότειναν να διοργανωθούν καλύτερα οι πτήσεις τσάρτερ με τις οποίες επιστρέφουν μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους. Ο κ. Μπαρό συμφωνεί- προέρχεται εξάλλου από το κόμμα του Σαρκοζί, το UΜΡ, ενώ διετέλεσε υπουργός σε συντηρητικές κυβερνήσεις στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90- και αναφέρει ότι ήδη μέσα στο 2008 η Frontex διοργάνωσε 15 τέτοιες πτήσεις. Αυτό που χρειάζεται βελτίωση, προσθέτει, είναι η διοργάνωση της σχετικής διαδικασίας: εξετάζονται τρόποι για τη χρηματοδότηση των πτήσεων αυτών, ενώ θα πρέπει να εκπαιδευτούν ειδικοί που θα παρακολουθούν την επανεγκατάσταση των μεταναστών. «Πρέπει να είμαστε αυστηροί, αλλά και ανθρώπινοι», λέει χαρακτηριστικά, «γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποφέρει πολύ και πρέπει να τους βοηθήσουμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους με άνεση και με τον σωστό τρόπο».
Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και εδώ ο κ. Μπαρό είναι κατηγορηματικός: ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε εκείνους οι οποίοι ζητούν άσυλο δεν είναι ικανοποιητικός, πράγμα που το έχει διαπιστώσει και καταγγείλει το περασμένο καλοκαίρι και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Γι΄ αυτό η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των παραβάσεων σε βάρος της Ελλάδας, ζητώντας κατ΄ αρχάς πληροφορίες, που είναι το πρώτο βήμα της σχετικής διαδικασίας. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει μια πραγματική υπηρεσία ασύλου για την οποία είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε με επιδοτήσεις και να εκπαιδεύσουμε εμπειρογνώμονες» , δηλώνει ο κ. Μπαρό και, όπως μας λέει, αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Ο κ. Μπαρό δηλώνει ανοικτά ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα στον τομέα αυτόν- με κονδύλια και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού-, αλλά τονίζει ότι και η χώρα μας θα πρέπει να φανεί πιστή στη μακραίωνη παράδοση φιλοξενίας που τη χαρακτηρίζει. «Θα βοηθήσω την Ελλάδα, αλλά της ζητώ να μείνει πιστή στην παράδοση φιλοξενίας» , λέει χαρακτηριστικά. Μετά την Αθήνα ο κ. Μπαρό επισκέφθηκε την Αγκυρα, μεταφέροντας ένα τετραπλό μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία. Πρώτον, ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγχει καλύτερα τις ακτές της, οι οποίοι κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους. Ελπίζω ότι θα σημειωθεί πρόοδος», αναφέρει. Δεύτερον, ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που, όπως και η Ευρώπη, έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν. Τρίτον, ότι η Τουρκία πρέπει να δεχτεί την παρουσία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να έχει πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και προστασίας των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος. Στην Τουρκία πρέπει να γίνεται καλύτερη διάκριση μεταξύ αιτούντων ασύλου και παράνομων μεταναστών, συμπληρώνει. Τέταρτον, ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων, όπου σε ορισμένα από αυτά επικρατούν απαράδεκτες καταστάσεις, και να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της Αρμοστείας να τα επισκεφθούν.
Για την προοπτική της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, ο κ. Μπαρό αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που είναι ευνοϊκή για τη γείτονα χώρα και που της επιτρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά στάνταρντ, αλλά προσθέτει ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιο θα είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχει η πιθανότητα ένταξης αλλά και η πιθανότητα μιας ειδικής συνεργασίας», αναφέρει. «Είναι πολύ νωρίς σήμερα να μιλήσουμε για ένταξη ή για προνομιακή συνεργασία», δηλώνει. «Εναπόκειται στους Ευρωπαίους και στους Τούρκους να επιλέξουν. Το σημαντικό είναι να προσφέρουμε στην Τουρκία περισσότερες επιλογές. Δεν είναι δυνατόν να της πούμε ένταξη ή τίποτε άλλο. Πρέπει να της προσφέρουμε περισσότερες εναλλακτικές ».
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου