Αν ένωναν τις δυνάμεις τους θα έβγαζαν ευρωβουλευτή με 7,37%
Στην τέταρτη θέση- πριν από τον ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους- πλασάρονται οι μικροί των ευρωεκλογών, που εάν ένωναν τις δυνάμεις τους θα έβγαζαν και ευρωβουλευτή! Το ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτινάχθηκε στο 7,37%, όταν στις εθνικές εκλογές του 2007 είχαν πάρει 2% και στις προηγούμενες ευρωεκλογές μόλις 1,82%.
Ηλικίας κάτω των 35 ετών, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αναποφάσιστοι μέχρι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων, όπως δείχνουν τα ευρήματα των exit polls. Το όνομα της Μακεδονίας στο Ευρωκοινοβούλιο διακήρυττε πως θέλει να «κλειδώσει» το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο και δεν είναι τυχαίο πως οι ψηφοφόροι
του έρχονται με φόρα από τη Βόρεια Ελλάδα. Έχοντας συγκεντρώσει σε πανελλαδικό επίπεδο 1,27%, στην Α΄ και στη Β΄ Θεσσαλονίκης το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή φτάνει σε ποσοστά 4,53% και 3,35% αντίστοιχα. Ενισχυμένο εμφανίζεται και στις περιφέρειες Πιερίας (2,31%), Χαλκιδικής (2,3%), Ημαθίας (2,19%) και Πέλλας (2,01%). Σημαντικά ερείσματα παρουσιάζει, όμως, και στο Λεκανοπέδιο από όπου προέρχεται το 27% των συνολικών ψήφων που έλαβε. Οι επιδόσεις αυτές δικαιολογούν ενδεχομένως το «φλερτ» που αναπτύχθηκε από τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος δήλωσε ότι εάν το ΠΑΜΜΕ είχε συμμαχήσει με τον ΛΑΟΣ θα ήταν τρίτο κόμμα.
Νησιωτικό αέρα έχει το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, που πήρε στην αναμέτρηση της Κυριακής 1,26% και βρέθηκε στην όγδοη θέση. Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές ανήκει στο «περίεργο» κομμάτι των μικρών κομμάτων, όπου οι ψηφοφόροι του δρουν οργανωμένα, έχουν συλλόγους, κινητοποιούνται κυρίως στις ευρωεκλογές και η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία.
Στη Ζάκυνθο, το κόμμα με 3,9% πέρασε τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ και στις Κυκλάδες το ποσοστό του έφτασε το 3,68%. Μάλιστα, στον Δήμο Ερμούπολης «χτύπησε» την τρίτη θέση, λαμβάνοντας 6,62% και την ίδια θέση είχε και στην Τήνο με ποσοστό 6,12%. Ενισχυμένο ήταν επίσης στην Κέρκυρα (3,25%), αλλά και στην Κεφαλλονιά (2,55%). Ρεύμα στα αστικά κέντρα εμφάνισε η Δράση, κόμμα που συγκαταλέγεται σε εκείνα προς τα οποία η ψήφος έχει ιδεολογικό χαρακτήρα. Έτσι, οι φιλελεύθερες ιδέες του Στ. Μάνου είχαν απήχηση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα του Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από το 0,76% σε επίπεδο επικράτειας, το κόμμα ανέβηκε στο 1,83% στην Α΄ Αθηνών, στο 1,48% στη Β΄ Αθηνών, στο 1,20% στο υπόλοιπο Αττικής καθώς και στο 1,14% στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Ποσοστά ρεκόρ κατέγραψε εξάλλου σε δήμους της Β΄ Αθηνών: στην Εκάλη συγκέντρωσε ποσοστό 8,83%, στο Ψυχικό 8,91% ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η δύναμή του στη Φιλοθέη (9,07%).
Επιρροή στους Κεφαλονίτες έχει και το κόμμα των Ελλήνων Οικολόγων του Δημοσθένη Βεργή. Το ποσοστό του στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι σχεδόν διπλάσιο εκείνου της επικράτειας, φτάνοντας στο 1,10% από το πανελλαδικό 0,61%. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία του Ουράνιου Τόξου στη Φλώρινα, περιφέρεια στην οποία με ποσοστό 3,69% βρέθηκε να είναι πέμπτο κόμμα. Χαρακτηριστικό είναι πως στον Δήμο Μελίτης της περιφέρειας αυτής έφτασε να είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,03%. Πανελλαδικά η επίδοση του κόμματος άγγιξε μόλις το 0,09%. Ανοδικός πάντως είναι ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν σε εκλογές. Από τα 12 κόμματα που κατέβηκαν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές του 2004, έδωσαν το παρών 21 κόμματα στις εθνικές εκλογές του 2007 και σε αυτές τις ευρωεκλογές έφτασαν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών 27 κόμματα.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ
Ηλικίας κάτω των 35, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αναποφάσιστοι μέχρι το παρά πέντε, το «προφίλ» των ψηφοφόρων τους
Η γνώμη του αναγνώστη Απορία
Πότε στέλνω ισχυρό μήνυμα, όταν ψηφίζω και μάλιστα καταψηφίζω ή όταν πάω για μπάνιο και δεν ψηφίζω;
Γιάννης Παπαγρηγορίου
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου