Με απόφασή του, λίγο πριν από το πάρτι των ανταλλαγών, φρόντισε να απομακρύνει ανεπιθύμητους και να τοποθετήσει έμπιστους
Με δύο κινήσεις ματ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στις αποφάσεις της εποπτευόμενης από αυτόν Κτηματικής Εταιρείας του Δημόσιου. Η ΚΕΔ είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη της υλοποίησης του «ιερού ντιλ» με τη Μονή Βατοπεδίου και ο κ. Αλογοσκούφης φαίνεται ότι ήταν κάτι περισσότερο από ενήμερος για αυτό.
Kαι δάκτυλος ΑλογοσκούφηΑπό τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της νευραλγικής Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που διαχειρίζεται όλη τη δημόσια ακίνητη περιουσία, έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, τη νομική σύμβουλο του ΥΠΕΘΟ Πάολα Μάλοβιτς.
Ο κ. Αλογοσκούφης την τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση, παρότι τα ιδιωτικά της συμφέροντα έρχονταν σε αντίθεση με το έργο που θεωρητικά καλείται να υπερασπιστεί η κτηματική εταιρεία, δηλαδή τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας.
Η ίδια η κ. Μάλοβιτς είναι μία εκ των κληρονόμων της οικογένειας Νάστου, που βρίσκονται σε αντιδικία με την ΚΕΔ, γιατί διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα του Υμηττού, με τίτλους από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Την περίοδο που η κ. Μάλοβιτς συμμετείχε στα συμβούλια, ανακλήθηκαν από την ΚΕΔ παλαιότερες αποφάσεις της του 1998, με τις οποίες παραχωρούνταν τα επονομαζόμενα κτήματα Νάστου. Υστερα από διαμαρτυρίες τοπικών φορέων και υπό τον φόβο της αποκάλυψης του σκανδάλου η κ. Μάλοβιτς απομακρύνθηκε από τη θέση της και η ΚΕΔ ανακάλεσε τις... ανακληθείσες αποφάσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας όμως φρόντισε να μη μείνει ο ίδιος χωρίς εκπροσώπηση στην ΚΕΔ και έτσι τον Φεβρουάριο του 2005 στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τοποθετήθηκε εταίρος εκ των πολύ στενών συνεργατών του η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ιουλία Αρμάγου. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Αρμάγου είναι τοποθετημένη σε πληθώρα διοικητικών συμβουλίων εταιρειών και φορέων που ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομίας, όπως η ΔΕΠΑ ή η Τράπεζα Αττικής.Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο υπουργός Οικονομίας ορίζει νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΚΕΔ με πρόεδρο τον Πέτρο Παπαγεωργίου και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κώστα Γκράτσιο.
Είναι αυτό το συμβούλιο που χειρίστηκε το σύνολο των σκανδαλωδών παραχωρήσεων στη μονή Βατοπεδίου σε όλη τη χώρα εκτός από τις παραχωρήσεις 76 οικοπέδων της Θεσσαλονίκης, τα οποία χειρίσθηκε το προηγούμενο.
Κοινός παρονομαστής και στα δύο διοικητικά συμβούλια ήταν φυσικά η συνεργάτιδα του κ. Αλογοσκούφη Ιουλία Αρμάγου, όμως το νέο είχε μια θεμελιώδη διαφορά. Ηταν απαλλαγμένο από τα μέλη τα οποία ο υπουργός Οικονομίας προφανώς θεωρούσε ότι δεν μπορεί να ελέγξει στις επόμενες κρίσιμες αποφάσεις που θα καλούνταν να πάρει η ΚΕΔ.
Το «πραξικόπημα»
Επικαλούμενος γενικά τον νόμο 3429 του 2005 (Α314) και χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα άρθρα και παραγράφους όπως όφειλε, προχώρησε στην κατάργηση των θέσεων στο Δ.Σ. της ΚΕΔ τόσο του εκπροσώπου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής όσο και αυτού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο οποίος τοποθετούνταν από την επετηρίδα.
Ετσι όλα τα μέλη του Δ.Σ. αποτελούσαν πλέον επιλογές του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, με εξαίρεση τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι όμως προέρχονταν από τον συνδικαλιστικό χώρο της ΔΑΚΕ και διακρίθηκαν για την απόλυτη κάλυψη των όσων συνέβαιναν. Και μπορεί για τον υπουργό Οικονομίας η εκπροσώπηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής να θεωρούνταν περιττή, καθόλου περιττό όμως δεν θεωρήθηκε το να συμμετέχει στο δ.σ. άτομο με την ιδιότητα του επιχειρηματία.
Εδώ και δύο μήνες που ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου τα μέλη του δ.σ. της ΚΕΔ κρατούν τα στόματά τους κλειστά. Κάποια από τα μέλη με τα οποία συνομίλησε το «Εθνος της Κυριακής» ισχυρίστηκαν ότι παραπλανήθηκαν αφού πίστευαν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν για ιερό σκοπό.
Το ίδιο επιχείρημα όμως σίγουρα δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί και η κ. Αρμάγου, ο άνθρωπος του υπουργού Οικονομίας στην ΚΕΔ. Η γενική γραμματέας δεν ήταν δυνατό να μην καταλάβαινε τι σημαίνει να ανταλλάσσεις το νερό της λίμνης με ακίνητα μεγάλης αξίας ή να αποτιμάς 6 εκ. ευρώ ακίνητο που το ΣΟΕ είχε εκτιμήσει στα 70 εκ. ευρώ. Και εφόσον η ίδια καταλάβαινε, δεν ήταν δυνατό να μην ενημέρωνε για αυτά τον υπουργό Οικονομίας. Εκτός και αν ο ίδιος ήταν ήδη ενήμερος όπως και όλοι οι υπόλοιποι.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου