Η μεθόδευση με Τσερβενκόφσκι για το «μειονοτικό»
Πρόταση που θα αφορά μόνο στο όνομα και στο εύρος χρήσης του («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και χρήση όπου χρησιμοποιείται το FYROM) ώστε να μπορέσει να το δεχθεί η Ελλάδα και με σιωπηρή αναγνώριση της «Μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας», προκρίνει ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι, ο οποίος σε πολλά σημεία της συζήτησης με την Αμερικανίδα διπλωμάτη εξέφρασε τη διαφωνία του με χειρισμούς του κ. Γκρούεφσκι.«Μιλοβάνοβιτς με πρόεδρο Τσερβενκόφσκι 27 Ιουλίου»«Ο Τσερβενκόφσκι ανησυχεί μήπως από προσωρινή, η κατάσταση εξελιχθεί σε μόνιμη με το θέμα του ονόματος...
...Είναι απαισιόδοξος για δύο λόγους: τον Καραμανλή και τον Γκρούεφσκι.
Ο Τσερβενκόφσκι θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει στο Βόρεια Μακεδονία (Northern Macedonia).
Ο Χιλ ρώτησε σχετικά με τη μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.
Ο Τσερβενκόφσκι είπε ότι μια πιθανή διέξοδο προσφέρει η ελληνική θέση ότι οι συζητήσεις είναι για το όνομα της χώρας και ότι η εθνικότητα και η γλώσσα δεν είναι αντικείμενο των συνομιλιών.
Ο Τσερβενκόφσκι βλέπει σαν πιθανή λύση να είναι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης του, αντικείμενο των διμερών συνομιλιών με την Ελλάδα και της διμερούς συμφωνίας που θα υπογράψει η Ελλάδα.
Είναι αναγκαίο για τη Μακεδονία να διατηρήσει την ονομασία μακεδονική για τη γλώσσα και την εθνικότητα/ταυτότητα αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ (σαν Παράρτημα) και όχι σε κάποια μορφή που θα έπρεπε η Ελλάδα να υπογράψει ή να συμφωνήσει, έτσι ώστε να διασωθούν τα προσχήματα για την Ελλάδα και να καταστεί δυνατή η συμφωνία για το όνομα και το εύρος.
Ο Τσερβενκόφσκι δήλωσε ότι ο Νίμιτς κατανοεί αυτή την προσέγγιση.
...Ο Τσερβενκόφσκι θεωρεί ότι το «Δημοκρατία της (Βόρειας) Μακεδονίας» [Republic of (Northern) Macedonia] (σ.σ. με το συνθετικό εντός παρένθεσης) με εύρος χρήσης αυτό στο οποίο χρησιμοποιείτο το FYROM, θα «δουλέψει». Δηλώνει ότι το θέμα του εύρους είναι το πιο προβληματικό στοιχείο...
...Είναι υπερβολική κάθε φόρμουλα που απαιτεί από τη Μακεδονία να αποκαλεί τον εαυτό της κάτι διαφορετικό από το Δημοκρατία της Μακεδονίας, για παράδειγμα στα διαβατήρια ή στα προϊόντα. Είναι ένα θέμα να συζητάς πώς οι άλλοι θα αποκαλούν τη Μακεδονία και κάτω από ποιες συνθήκες, αλλά είναι αρκετά διαφορετικό και πέραν του πλαισίου των συνομιλιών και της λογικής να συζητάμε με όρους επιβολής στη Μακεδονία να αποκαλεί τον εαυτό της με όνομα άλλο από το συνταγματικό όνομά της.
...Ο Τσερβενκόφσκι ανησυχεί επίσης ότι ακόμη κι αν παρ ελπίδα ο Καραμανλής δεχθεί έναν λογικό συμβιβασμό στο όνομα -ο Γκρούεφσκι θα αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την υπογραφή της συμφωνίας- αν αποτύχει να αποφύγει τις ευθύνες, θα πάει σε δημοψήφισμα χωρίς να συστήσει το «ΝΑΙ» στον λαό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την πολυκομματική στήριξη αλλά εξαρτάται από το ερώτημα που θα τεθεί.
Θα υπάρξει «ΝΑΙ» εάν το ερώτημα είναι «Επιθυμείτε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με το όνομα Δημοκρατία της (Βόρειας) Μακεδονίας;».
Θα απορριφθεί όμως εάν το ερώτημα είναι του τύπου: «Επιθυμείτε να παραδώσουμε το συνταγματικό όνομά μας για χάρη της...»
...Ο Τσερβενκόφσκι σχολίασε ότι το θέμα των αποζημιώσεων για τους Αιγαιάτες και του ζητήματος των παρενοχλήσεων στα ελληνικά σύνορα και της άρνησης εισόδου για αυτούς τους ανθρώπους θα λυθεί μόνον όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας και η Μακεδονία εισέλθει στην Ε.Ε. Γιατί οι ελληνικές κατεργαριές θα έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο του οποίου αποτελεί μέρος η Μακεδονία...
Ο Τσερβενκόφσκι προτείνει σθεναρά μια έγκαιρη ισχυρή ώθηση από τις ΗΠΑ για την πρόταση /επίσκεψη Νίμιτς στα μέσα Αυγούστου. Εισηγείται, η πρόταση να περιορισθεί σε μια σελίδα και να ασχολείται μόνο με το όνομα (Republic of Northern Macedonia) και το εύρος (χρήση όπου χρησιμοποιείται τώρα το FYROM) και να είναι «take or leave it». Αυτό θα μπορούσε ίσως να συμφωνηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα του ΣΑ θα περιλαμβάνει Παράρτημα που θα καθορίζει τη γλώσσα Μακεδονική και την εθνικότητα Μακεδονική και ο Τσερβενκόφσκι είναι πεισμένος ότι οι Ελληνες θα το δεχθούν εάν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το πράξουν ή να το συνυπογράψουν. Απλώς αφήστε το να αποτελέσει τμήμα του Παραρτήματος του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ.
Μιλοβάνοβιτς.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου