ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Απειλούν τη δημόσια υγεία

Πρόστιμο προ των πυλών για την Ελλάδα από την ΕΕ λόγω έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού, ελέγχων και διαχείρισης των ζωικών καταλοίπων
Στις ανεξέλεγκτες χωματερές, στους χώρους υγειονομικής ταφής, σε ρέματα και χωράφια καταλήγουν τα νεκρά κατοικίδια, τα ζώα που πέθαναν στην εκμετάλλευση και τα ζωικά υποπροϊόντα (ΖΥΠ) που προκύπτουν κατά την επεξεργασία των σφαγέντων και δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Με υψηλά πρόστιμα απειλείται, για ακόμη μία φορά η χώρα μας, δεδομένης της καταγγελίας της Κομισιόν από τον Ιανουάριο του 2008 στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την έλλειψη σχεδιασμού διαχείρισης των ΖΥΠ.Κατά την καταγγέλλουσα, η Ελλάδα δεν έχει σχεδιασμό για τον ασφαλή χειρισμό των ΖΥΠ, η αποτέφρωση μολυσμένων υποπροϊόντων είναι ανεπαρκής και οι εγκαταστάσεις που μεταποιούν ΖΥΠ δεν πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού της 1774/2002/ΕΚ.

Τραγικές ελλείψεις
Τα ζωικά υποπροϊόντα μπορεί να απειλήσουν την υγεία ζώων και ανθρώπων όταν απορρίπτονται στο περιβάλλον και όπως επισημαίνει ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας: «Η χώρα μας παραμένει χωρίς επαρκείς υποδομές, κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση στη διαχείριση αυτών των αποβλήτων. Το πρόβλημα επιτείνεται από τις τραγικές ελλείψεις των νομαρχιών σε κτηνιάτρους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Σύμφωνα με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν 28 μονάδες μεταποίησης ΖΥΠ στους νομούς Αρκαδίας, Αρτας, Βοιωτίας, Ημαθίας, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Ροδόπης και Σερρών. Ωστόσο οι περισσότερες μονάδες μεταποίησης δεν δέχονται και τις τρεις κατηγορίες ΖΥΠ, ενώ με εξαίρεση τον νομό Ευβοίας, που διαθέτει πέντε, οι υπόλοιποι φιλοξενούν λιγότερες από τρεις.

«Οι εγκεκριμένες μονάδες αποτέφρωσης και καταστροφής είναι ελάχιστες και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το Λεκανοπέδιο, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων εξαιρετικά δυσχερή», σημειώνει ο νομάρχης Πειραιά.

«Η πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης αυτών των αποβλήτων και να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς με μέσα και προσωπικό. Στη Νομαρχία Πειραιά έχουμε προχωρήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στη λήψη όλων των αναγκαίων ενεργειών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην Κρεαταγορά του Ρέντη η συγκέντρωση των ζωικών υποπροϊόντων γίνεται σε δύο ψυκτικούς θαλάμους και από εκεί μεταφέρονται στις εγκεκριμένες μονάδες για αποτέφρωση, όπως και όλα τα προϊόντα που κατάσχουμε».

Με κατάληξη τον... ΧΥΤΑ
Οσον αφορά τη διαχείριση των ΖΥΠ στη Βαρβάκειο Αγορά, στα εργαστήρια και στα σφαγεία, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών υπάρχουν προβλήματα, που γίνεται προσπάθεια να λυθούν.

«Δεν έχουμε πολλά απόβλητα, διότι πουλάμε και κρέας με κόκαλο. Αλλά ακόμη και να θέλαμε να διαθέσουμε τα απόβλητα σε ειδικές μονάδες, είναι δύσκολο. Οι εταιρείες απαιτούν να προσκομίζουμε εμείς τα υποπροϊόντα στις εγκαταστάσεις τους.

Δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα, αφού χρειάζονται ειδικά οχήματα. Απαγορεύεται να μεταφέρονται υποπροϊόντα με τα φορτηγά διακίνησης των προϊόντων που είναι για ανθρώπινη κατανάλωση», εξηγεί ο πρόεδρος της Βαρβακείου, κ. Κλεάνθης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ κ. Νίκο Χιωτάκη, τα ΖΥΠ της κρεαταγοράς καταλήγουν στον ΧΥΤΑ της Φυλής. «Αρκετές φορές έχουμε εντοπίσει σε απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων κατάλοιπα από τη Βαρβάκειο και τα έχουμε στείλει πίσω. Βέβαια είναι δύσκολο να ελέγχουμε όλα τα απορριμματοφόρα, καθώς η Φυλή δέχεται καθημερινά 6.500 τόνους απορριμμάτων».

Η συμμετοχή του υπουργείου, λέει ο κ. Γουρδομιχάλης καλύπτει το 14% των εξόδων».

Ημερήσιος ο έλεγχος στην αγορά του Ρέντη

Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) στον Ρέντη διακινεί 120.000 τόνους ζωικών προϊόντων ετησίως. Τα ΖΥΠ που παράγονται εκεί υπολογίζονται σε 200 και πλέον τόνους τον χρόνο, το κόστος διαχείρισής τους είναι 35 λεπτά το κιλό και η δαπάνη αυτή καταβάλλεται από τους εμπόρους. «Ο Οργανισμός πραγματοποιεί ελέγχους στο σύνολο των εγκαταστάσεών του για την αναγνώριση επικίνδυνων αποβλήτων τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, μετά την παύση λειτουργίας της αγοράς κρεάτων», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ κ. Χρήστος Λεμονής.

«Η αποκομιδή, μεταφορά και τελική διάθεση των καταλοίπων, καθώς και του ξηρού προϊόντος λυματολάσπης από τον βιολογικό καθαρισμό, πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα. Ο ΟΚΑΑ έχει ευθυγραμμιστεί με τις οδηγίες που περιέχονται στο περιβαλλοντικό πρότυπο ISO 14001 και έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση».

Τα κατάλοιπα μεταφέρονταιστη Λάρισα

Τα ΖΥΠ του ΟΚΑΑ παραλαμβάνονται από ιδιωτική εταιρεία η οποία είναι αδειοδοτημένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και διατίθενται με ειδικά οχήματα σε μεταποιητικές μονάδες στη Λάρισα. «Τα οχήματα διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα ζύγισης των ζωικών υποπροϊόντων, το οποίο μας πληροφορεί αυτόματα για το βάρος τους», λέει ο υπεύθυνος της εταιρείας κ. Φίλιππος Βασιλειάδης. «Μέσα στο όχημα τα ΖΥΠ απολυμαίνονται, ενώ υπάρχει ενσωματωμένη δεξαμενή για τη συλλογή των στραγγισμάτων της απολύμανσης».

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
«Ψίχουλα» για την αποτέφρωση

Αποτεφρωτήρας για την καύση των νεκρών ζώων συντροφιάς λειτουργεί εδώ και 5 μήνες στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στο Σχιστό, όπου στεγάζεται από το 2003 το πρώτο στην Ελλάδα Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). «Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διάθεσης των κατοικίδιων στη χώρα μας», λέει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης: «Εχουμε ειδοποιήσει όλους τους κτηνιάτρους της χώρας». Μέχρι τώρα έχουν οδηγηθεί στον αποτεφρωτήρα 500 νεκρά ζώα, και το κόστος καύσης κυμαίνεται από 150 - 500 . «

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου