ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

40.000 νέοι άνεργοι σε 12 μήνες

Νέοι και εργαζόμενοι κοντά στη σύνταξη κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους
Δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά εργασίας -με 40.000 νέους ανέργους τον επόμενο χρόνο- αναμένεται να έχει η οικονομική κρίση με τα πρώτα σημάδια να είναι ήδη ορατά.Η κρίση θα περάσει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην «πραγματική οικονομία», συρρικνώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων και αυξάνοντας τα ποσοστά ανεργίας.Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα διαμορφωθεί το 2009 στο 8,3% από το 7,2% που είναι σήμερα. Σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις θα υπάρξει αύξηση των ανέργων κατά 40.000 άτομα.

Οι κατασκευές
40.000 νέοι άνεργοι σε 12 μήνες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κρίση στην ελληνική αγορά εργασίας θα εκδηλωθεί σε τρεις δόσεις:

Σε πρώτη φάση απειλούνται άμεσα τρεις μεγάλοι κλάδοι: ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός και φυσικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας από όπου ξεκίνησε και η κρίση (δηλαδή τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες κ.ά.).

Οι εξελίξεις στους συγκεκριμένους κλάδους αναμένεται να επηρεάσουν με τη μέθοδο του «ντόμινο» και άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως οικονομολόγοι έχουν αποφανθεί στη Νέα Υόρκη ότι μια απόλυση εργαζόμενου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα στοιχίσει την απώλεια άλλων τριών θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους!

Σε δεύτερη φάση κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει «στενές σχέσεις» με τις τράπεζες.

Σε τρίτη φάση η κρίση θα «επεκταθεί» στους κλάδους των τροφίμων, των ποτών και της ένδυσης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα μειώνεται, αφού θα έχουν περιοριστεί οι δανειοδοτήσεις (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) λόγω του αυξημένου κόστους του χρήματος και θα έχει συρρικνωθεί το εισόδημα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις της συρρίκνωσης των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά εργασίας, η ύφεση σε βασικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται να συμβάλλει και αυτή στην αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, μια κρίση στον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη ή την Αμερική ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, παρ ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη βιομηχανική δραστηριότητα εδώ. Αυτό θα συμβεί επειδή θα υπάρξει περιορισμένη ζήτηση πρώτων υλών, άρα οι ελληνικές βιομηχανίες -που εξάγουν σχετικά υλικά- θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές στο προσωπικό τους.Δυσκολότερη
Αυτοί που άμεσα απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους είναι οι νέοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. «Παραδοσιακά» οι επιχειρήσεις σε περιόδους ύφεσης ξεκινούν τη μείωση του προσωπικού από τους νεοπροσληφθέντες (που δεν δικαιούνται υψηλή αποζημίωση), αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους (οι οποίοι έχουν και τους μεγαλύτερους μισθούς).

Επιπλέον εκτιμάται πως ακόμη δυσκολότερη θα γίνει η ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων που δεν έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία. Αλλωστε και σήμερα το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 29 ετών είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο και αγγίζει το 15,5%.

Σε τρεις φάσεις θα χτυπήσει η κρίση

Σε πρώτη φάση απειλούνται ο κατασκευαστικός τομέας (καθώς εκτιμάται πως θα υποχωρήσει η ζήτηση για νέα σπίτια και επομένως θα περιοριστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και ο τζίρος στην κτηματαγορά), ο τουρισμός (με δεδομένο πως αναμένεται μείωση των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων που θα έχουν χρήματα γι ταξίδια και φθσικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας από όπου ξεκίνησε η κρίση.

Οι εξελίξεις στους συγκεκριμένους κλάδους αναμένεται να επηρεάσουν με τη μέθοδο του «ντόμινο» και άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ετσι η μείωση της τουριστικής δραστηριότητας θα επηρεάσει μεταξύ άλλων από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές μέχρι την παροχή υπηρεσιών στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε δεύτερη φάση κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει «στενές σχέσεις» με τις τράπεζες. Πρόκειται για επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- που έχουν πάρει δάνεια και τώρα βλέπουν τον σχεδιασμό τους να ανατρέπεται από την αύξηση των επιτοκίων.

Σε αυτήν τη φάση η κρίση θα «χτυπήσει» κυρίως κλάδους που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως θα επηρεαστεί η κλωστοϋφαντουργία, όπου τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.

Σε τρίτη φάση η κρίση θα «επεκταθεί» στους κλάδους των τροφίμων, των ποτών και της ένδυσης.

Αυτό οφείλεται στο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα μειώνεται, αφού θα έχουν περιοριστεί οι δανειοδοτήσεις λόγω του αυξημένου κόστους του χρήματος και θα έχει συρρικνωθεί το εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση έρευνες το 60% του εισοδήματος των χαμηλόμισθων κατευθύνεται σε τρόφιμα, ένδυση και υπόδηση.

Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ
«Παράγοντας κρίσης και η κυβέρνηση»

Ισχυρά πλήγματα στην απασχόληση τα εισοδήματα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και τις επιχειρήσεις επιφέρει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που περνά πλέον στην πραγματική οικονομία.

«Στη χώρα μας για το 2009 δημιουργούνται συνθήκες σημαντικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας με αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 2%», επισημαίνει στην «Οικονομία» ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Ο κ. Ρομπόλης επισημαίνει ότι «ο προϋπολογισμός του 2009 επιδεινώνει την κατάσταση γιατί προβλέπει σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων και σημαντική αύξηση της φορολογίας, με αποτέλεσμα από τη μία πλευρά να έχουμε συρρίκνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και από την άλλη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης των νοικοκυριών».

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, που θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική τους δύναμη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ήδη η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει πέσει στα επίπεδα του 1983 και διαμορφώνεται μόλις στο 83% του μέσου όρου της Ευρώπης των 15 «παλαιών» κρατών.

Κ. ΚΟΚΑΛΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου