Την Τετάρτη (22/10) και την Παρασκευή (24/10) θα λάβουν χώρα οι δύο ψηφοφορίες για Εξεταστική (πρώτη) και για Προανακριτική (δεύτερη) που θα καθορίσουν τις εξελίξεις για την υπόθεση Βατοπεδίου.Η ψηφοφορία με το πιο εύκολα προβλέψιμο αποτέλεσμα θα είναι αυτή της Τετάρτης που αφορά την Εξεταστική Επιτροπή, την οποία έχει ζητήσει η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της παραίτησης των δύο αντιεισαγγελέων. Για την Εξεταστική χρειάζεται πλειοψηφία 120 ψήφων.
Στην περίπτωση έγκρισης η ευθύνες για την υπόθεση θα διερευνηθούν σε «βάθος» χρόνου εξετάζοντας και την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν χειριστεί τις υποθέσεις γύρω από την κυριότητας της Βιστωνίδας. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ τα ενδεχόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί, άρα θα αποδοθούν μόνο πολιτικές ευθύνες.
Σε περίπτωση που το πόρισμα της διαδικασίας δείξει ποινικές ευθύνες και η ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο, το Σύνταγμα (άρθρο 86) προβλέπει ότι: «Η Βουλή μπορεί να κινήσει τη διαδικασία «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Οπότε η διαδικασία αυτή έχει «προθεσμία» μέχρι τον Ιούνιο ή σε περίπτωση παράτασης της κοινοβουλευτικής περιόδου μέχρι το Σεπτέμβρη. Αν μέχρι τότε δεν έχει κινηθεί η διαδικασία τα αδικήματα παραγράφονται.
"Ανοιχτό" το ενδεχόμενο να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή
«Κώλυμα» για τη διαδικασία, είναι ότι στο μεταξύ θα συνεχίζεται και η δικαστική διερεύνηση, ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης έχει διαμηνύσει ότι ενόσω αυτή διαρκεί δεν πρόκειται να έρθει ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή.
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης, ερωτηθείς σε συνέντευξη από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για το ενδεχόμενο να σταλούν τα στοιχεία της δικαστικής διερεύνησης στη Βουλή, απάντησε ότι «οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες και οι συζητήσεις στη Βουλή θα ξεκαθαρίσουν το θέμα αυτό». Σύμφωνα με πληροφορίες του κυριακάτικου τύπου από την άλλη πλευρά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς προτίθεται να στείλει το φάκελο στη Βουλή αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την Εξεταστική Επιτροπή.
Τρεις "διαρροές" από τη ΝΔ "απαραίτητες" για Προανακριτική
Όσον αφορά την προοπτική της Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ποινικές και πολιτικές ευθύνες, η ψηφοφορία απαιτεί 151 ψήφους και είναι μυστική. Από τη ΝΔ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι κατονομασθέντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υπαίτιοι κ. Ρουσόπουλος, κ. Μπασιάκος και κ. Δούκας. Άρα η ΝΔ – αν δεν υπάρξουν «διαρροές» από την κομματική «γραμμή» - θα μπορεί να προσβλέπει σε 149 ψήφους.
Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ έχει 102 ψήφους για να «περάσει» την πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής, 22 ψήφους θα έχει η πρόταση από το ΚΚΕ, 10 ψήφους από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και – αν και το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει, το κάνει- τότε θα προστεθούν άλλες 14 ψήφοι βουλευτών υπέρ της πρότασης. Το σύνολο των ψήφων είναι 148 άρα με τρεις «διαρροές» από τη ΝΔ θα ψηφιστεί η πρόταση.
Ως προς την πρόταση της Προανακριτικής Επιτροπής, θα διερευνηθεί συγκεκριμένη ευθύνη για τα τρία στελέχη της ΝΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ερευνώνται ευθύνες του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα και του πρώην υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου για «απιστία» και του υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου για «ηθική αυτουργία» στο παραπάνω αδίκημα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Είναι προφανές ότι από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει κατά το άρθρο 86 παρ. 3 εδ. γ/ του Συντάγματος και κατά τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρα 153 επ.) και του ν. 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης».
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου