Σειρά συναντήσεων μεταξύ ηγετών από πολλές χώρες του κόσμου θα λάβουν χώρα στο επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της επανεξέτασης των αρχών, των θεσμών και των πρακτικών που διέπουν το ισχύον οικονομικό σύστημα. Αυτό αποφάσισαν ο αμερικανός πρόεδρος, ο γάλλος προεδρεύων της ΕΕ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ. Η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα -πιθανότατα στη Νέα Υόρκη- μετά τις προεδρικές εκλογές.
Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Τζ. Μπους, ο Ν. Σαρκοζί και ο Ζ.Μ.Μπαρόζο ανέφεραν ότι η σύνοδος «θα παρακολουθήσει την πρόοδο που έχει γίνει στην αντιμετώπιση της κρίσης και θα αναζητήσει συμφωνία πάνω σε αρχές αναμόρφωσης που είναι αναγκαίες, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο (της κρίσης)» και προσέθεσαν ότι «επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως στόχο τη συμφωνία πάνω στα συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν για να εφαρμοστούν αυτές οι αρχές».
Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί λίγο πριν τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι η διεθνής οικονομία του 21ου αιώνα «δεν μπορεί να διέπεται από τις ίδιες αρχές και να ορίζεται από τα ίδια όργανα που ίσχυαν τον 20ο αιώνα».
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη για «κοινές ενέργειες εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης των οικονομικών συστημάτων σε κάθε χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι μια τέτοια κρίση δεν θα ξανασυμβεί». Σημείωσε παράλληλα ότι κάθε σχέδιο αναθεώρησης των μηχανισμών της οικονομίας, θα πρέπει να «διατηρεί τις αρχές του δημοκρατικού καπιταλισμού» και να «εγγυάται ελεύθερες αγορές, ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα και ελεύθερο εμπόριο». Για μία «νέα οικονομική τάξη πραγμάτων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο.
«Φορολογικοί παράδεισοι»
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν ακόμη οι «φορολογικοί παράδεισοι», φαινόμενο που ήρθε εντονότερα στην επιφάνεια με την οικονομική κρίση. Το ζήτημα θα συζητηθεί σε διεθνή διάσκεψη που θα ξεκινήσει την Τρίτη στο Παρίσι. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» έχει δημοσιεύσει στοιχεία βάσει των οποίων υπάρχουν περί τους πενήντα φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο, στους οποίους «περισσότερες από 400 τράπεζες, τα δύο τρίτα των hedge funds (κερδοσκοπικά κεφάλαια) και δύο εκατομμύρια εικονικές εταιρείες διαχειρίζονται περί τα 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοπιστωτικών τίτλων».
Κυβερνητική στήριξη στην ING
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο ολλανδικός ασφαλιστικός κολοσσός ING θα δεχτεί κυβερνητική οικονομική στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε δυσμενείς για το ισοζύγιο της, αναφορές από την εταιρεία. Επίσης η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ανακοινώσει σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Σχέδιο διάσωσης» από την Ν. Κορέα
Σε μια άλλη εξέλιξη την Κυριακή η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τον εξωτερικό δανεισμό μέχρι 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης η θα εξασφαλιστεί ρευστότητα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τράπεζες και βοήθεια για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου