ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Μοριοδότηση στη μετανάστευση

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η δήλωση του νέου υπουργού Μετανάστευσης, Φιλ Γούλας, ότι θα πρέπει, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται κάθε χρόνο στη χώρα.

"Ήταν πολύ εύκολο να μπει κανείς σ' αυτή τη χώρα στο παρελθόν. Κι αυτό πρόκειται ν' αλλάξει: η παρούσα κυβέρνηση δε θ' αφήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια" δηλώνει σε συνέντευξή του στους σημερινούς "Times" του Λονδίνου ο κ. Γούλας.

Έχει μεγάλη σημασία το όριο των 70 εκατομμυρίων που θέτει, όπως επίσης και το τι προτείνει για την επίτευξη αυτού του ορίου: "θα πρέπει", λέει, "όσοι εισέρχονται στη χώρα να μην ξεπερνούν όσους εξέρχονται".

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η καθαρή μετανάστευση, η διαφορά δηλαδή μεταξύ εισερχομένων και εξερχομένων, θα ξεπερνά τις διακόσιες χιλιάδες το χρόνο ως το 2012.

Περίπου το 70% της αύξησης του πληθυσμού μες στα επόμενα 25 χρόνια αναμένεται πως θα είναι αποτέλεσμα της μετανάστευσης.

Είναι προφανές ότι θα γίνει πιο αυστηρό το σύστημα που θέσπισε προ μηνών η κυβέρνηση Μπράουν, το οποίο μοιάζει με αυτό που εφαρμόζεται στην Αυστραλία και αλλού και στηρίζεται στη μοριοδότηση: όσο πιο πολλές δεξιότητες έχει κάποιος, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να μπει στη χώρα. Θα περιοριστεί έτσι ο αριθμός των μεταναστών όχι όμως κι αυτών που προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεθνείς συμφωνίες υποχρεώνουν επίσης τη Βρετανία να ανοίγει τις πόρτες της σε όσους ζητούν άσυλο. Θα δίσταζε επίσης η κυβέρνηση να περιορίσει την είσοδο ξένων φοιτητών λόγω του πολυτίμου συναλλάγματος που φέρουν. Μένουν οι ξένοι που έρχονται στη χώρα για να παντρευτούν.

Θα ήθελε όμως η κυβέρνηση να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους σε περιφέρειες με μεγάλες κοινότητες Ασιατών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου