ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΚΑΡΦΙ

Οι διαφωνίες υπουργού και εισαγγελέα
Επίσης ο κ. Σανιδάς φέρεται ότι δεν ενημέρωσε το υπουργείο για τη δίωξη σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία οι αρμόδιοι πληροφορήθηκαν από τον Τύπο και, τέλος, του καταλογίζεται ότι «αποκοίμισε» τον υπουργό με καθησυχαστικές δηλώσεις, όταν ξέσπασε το θέμα με τη δικογραφία που ζήτησε ο κ. Καρούτσος. Ο κ. Χατζηγάκης επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και δηλώνει παραπλανημένος (όχι σαν τους συναδέλφους του στο σκάνδαλο). Γι’ αυτό έκανε μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι το μόνο που ζητήθηκε από τους δύο εισαγγελείς ήταν μια τυπική ενημέρωση του προϊσταμένου, αλλά την επομένη βρήκε στο γραφείο του τις παραιτήσεις, που πυροδότησαν την κρίση.

Το ποτήρι θα μπορούσε να είχε ξεχειλίσει από την προηγούμενη βδομάδα, αλλά η συγκυρία δεν ευνοούσε τη δημοσιοποίηση διαφωνιών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ», ο κ. Σανιδάς είχε κάνει εισήγηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες των δικηγόρων (!) με το σκεπτικό ότι δεν είναι απλοί επαγγελματίες, αλλά ασκούν λειτούργημα και πρέπει να έχουν τα κωλύματα των άλλων δημόσιων λειτουργών. Η εισήγηση ματαιώθηκε με παρέμβαση του υπουργού, ο οποίος τρομοκρατήθηκε από το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα τόσο μεγάλο μέτωπο λόγω του υπερβάλλοντος αντιαπεργιακού ζήλου του κ. Σανιδά. Όλα αυτά τα επεισόδια σε συνδυασμό και με την ουσιαστική απουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου (που περιγράφεται ως ήπιος και αδύναμος λειτουργός) εξηγούν τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο κορυφαίων παραγόντων της Δικαιοσύνης.


ΣΧΟΛΙΟ
Οι ουδέτεροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εντυπώσεις για την κυβέρνηση Καραμανλή θα είναι καταστροφικές όταν θα αρχίσουν να καλούνται στη Βουλή –έστω και από την Εξεταστική Επιτροπή– υπουργοί, υφυπουργοί, αλλά και στενοί συνεργάτες τους, που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο. Οι φόβοι για εμφύλιο πόλεμο στη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» δεν είναι υπερβολικοί. Τα αλληλοκαρφώματα υπουργών άρχισαν ήδη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις ανταλλαγές ακινήτων, έδειξε τον προκάτοχό του, Ευάγγελο Μπασιάκο. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή…


Πώς ξέσπασε η καταιγίδα
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δίνει εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Την επομένη ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Κολιοκώστας, αναθέτει την έρευνα στους εισαγγελείς Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου. Στις 9 Οκτωβρίου, ο νέος προϊστάμενος, Κυριάκος Καρούτσος, ζητάει από τους δύο εισαγγελείς τη δικογραφία «για να ενημερωθεί». Στις ανησυχίες της κοινής γνώμης για απόπειρα κουκουλώματος ανακοινώνεται παραπλανητικά ότι η δικογραφία δεν αφαιρέθηκε. Πράγματι στις 13 του μηνός επιστρέφεται, αλλά με συγκεκριμένες οδηγίες και με καπέλωμα από μία τρίτη εισαγγελική λειτουργό για «να επιταχύνει το έργο τους». Την επόμενη μέρα οι εισαγγελείς υποβάλλουν την παραίτησή τους υποστηρίζοντας ότι η δικογραφία έπρεπε να αποσταλεί στη Βουλή και το έργο τους ολοκληρώθηκε.

Από το κείμενο της παραγγελίας του κ. Καρούτσου προκύπτει και το καπέλωμα των δύο εισαγγελέων και η βεβαιότητα ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα καθυστερήσει. Προκύπτει ακόμη ότι η έρευνα στρέφεται και στην προ του 2004 περίοδο (κατά σύμπτωση, τα ίδια ευρήματα αναζητούσαν και για το σκάνδαλο της Siemens άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί), παρά το γεγονός ότι επί θητείας Απόστολου Φωτιάδη η ευνοϊκή για τον Εφραίμ γνωμάτευση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων είχε αναπεμφθεί για επανεξέταση – και όλοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση αναπομπής κάθε περαιτέρω διεκδίκηση επί της επίδικης ιδιοκτησίας παγώνει.

Στο έγγραφό του, ο κ. Καρούτσος επισημαίνει ότι «η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης είναι επιβεβλημένη», γιατί, αν διακοπεί η έρευνα σ’ αυτό το στάδιο (δηλαδή αν πάει η δικογραφία στη Βουλή), θα οδηγηθούμε «στη συσκότιση και στη μη αποκάλυψη της αλήθειας σε όλη την έκταση, πράγμα το οποίο θα ήταν ολέθριο προεχόντως για τη Δικαιοσύνη».

Ο προϊστάμενος παραγγέλνει επίσης τις εξής ενέργειες: να περατωθεί η έρευνα το ταχύτερο δυνατόν, να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες που αναφέρονται κυρίως στα προ του 2004 χρόνια και να ανοιχτούν οι λογαριασμοί όλων των υπόπτων και υπαλλήλων της ΚΕΔ, να ζητηθούν τα συμβόλαια των ανταλλαγών κ.λπ. Διευκρινίζεται ότι μόνο για το άνοιγμα των λογαριασμών (όπως έδειξε η πείρα από την υπόθεση της Siemens) θα απαιτηθούν μερικοί μήνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου