Μηχανισμός θα ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με στόχο την πρόληψη κρίσεων. Κάλεσμα στην Κομισιόν για πιο εύκαμπτη εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων
Ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων η οποία θα θέτει υπό επιτροπεία το χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι κοινοτικοί ηγέτες αποφάσισαν στο Συμβούλιο Κορυφής τη συγκρότηση ενός άτυπου μηχανισμού επείγουσας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών τους (ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων), προκείμενου να υπάρχει μια γρήγορη και αποτελεσματική αντίδρασή τους σε περίπτωση κάποιας κρίσης. Η ομάδα αυτή θ αποτελείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, της εκάστοτε κοινοτικής προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ - σε επαφή με όλες τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) και του Γιούρογκρουπ.
Ενιαία εποπτεία για τις αγορές της ΕΕ
Οι 27 ανέθεσαν επίσης στο ΕΚΟΦΙΝ να μελετήσει την ιδέα για τους τρόπους ενίσχυσης της εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Από την πλευρά του, οι πρόεδρος Σαρκοζί ανήγγειλε ότι προτού λήξει η γαλλική προεδρία θ αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των 27 κοινοτικών χωρών.
«Αφού μπορούμε σήμερα να απαντήσουμε συντονισμένα στη χρηματοπιστωτική κρίση, για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη;», αναρωτήθηκε ο κ. Σαρκοζί, που είναι εναντίον στην απαγόρευση κάθε μορφής κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία όπως επιβάλλει η φιλελεύθερη Κομισιόν, ερμηνεύοντας «στενά» την κοινοτική Συνθήκη.
Ηδη οι 27 στο κείμενο των συμπερασμάτων τους καλούν την Επιτροπή για μια «πιο εύκαμπτη και πιο γρήγορη εφαρμογή των κανόνων της πολιτικής του κοινοτικού ανταγωνισμού.
Εξάλλου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ζητήσουν από τις ΗΠΑ και τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομικά δυνάμεις (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κ.λπ.) τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης κορυφής για τη μεταρρύθμιση των κανόνων λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συνάντηση με Μπους
Για τον λόγο αυτό θα συναντηθούν αύριο με τον πρόεδρο Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ ο προεδρεύων της Ενωσης Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για την ανάγκη σύγκλησης αυτής της διάσκεψης το αργότερο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου και στην οποία θα πάρει μέρος και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν θα έχει ακόμη αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.
ΙLΟ:
Θα αυξηθούν οι εισοδηματικές ανισότητες
Σε αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων -που είχαν διογκωθεί υπερβολικά την περίοδο της ευμάρειας- οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η παγκόσμια οικονομική κρίση, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, εξηγεί σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, το εισόδημα των εύπορων νοικοκυριών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια αντίστοιχα με αυτό των οικογενειών της μεσαίας και κατώτατης τάξης, ενώ οι μισθοί ως ποσοστό της οικονομίας συρρικνώθηκαν.
Οι μισθολογικές αναπροσαρμογές ήταν ιδιαίτερα άνισες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι απολαβές των «γκόλντεν μπόις» των 15 μεγαλύτερων εταιρειών ήταν το 2007 520 φορές μεγαλύτερες από τις απολαβές του μέσου νοικοκυριού, έναντι 360 το 2003. Ανάλογες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες, από την Αυστραλία έως και τη Νότιο Αφρική.
Βραχυπρόθεσμα, αναφέρει ο οργανισμός, η εισοδηματική «ψαλίδα» ενδέχεται να κλείσει λόγω της κατακρήμνισης των χρηματιστηριακών δεικτών και της κατάργησης των μπόνους στα στελέχη των επιχειρήσεων. Μακροπρόθεσμα, όμως, και όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος, οι ευάλωτες μάζες θα πληγούν.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η μεγαλύτερη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη
«Ψαλίδι» στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2009 έβαλε το Βερολίνο. Η κυβέρνηση Μέρκελ αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% τον ερχόμενο χρόνο έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%. Η γερμανική οικονομία, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης, θα παρουσιάσει λοιπόν τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 2003.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι, δήλωσε εξάλλου χθες ότι η κρίση, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, περιορίστηκε με τη δράση που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Και προσέθεσε ότι «αυτό που συνεχίζεται είναι μια κρίση στην πραγματική οικονομία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου