ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΜΠΟ'ΘΜΕΡΑΝΓΚ ΖΟΡΜΠ'ΑΣ

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη «φούσκα της κάθαρσης»Τι κρύβει η σύγκρουση με τον Εισαγγελέα
* Η αντιπαράθεση με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη και η κόντρα με τον Αρειο Πάγο * Τι φοβάται τώρα το Μέγαρο Μαξίμου * Γιατί η αντιπολίτευση «υιοθέτησε» τον πρώην δικαστικό * Από τους ρωσικούς πυραύλους με το ΠαΣοΚ στα ομόλογα και στη Siemens με τη ΝΔ

Τα επίχειρα των πομπωδών διακηρύξεών της περί κάθαρσης και ρήξης με τα οργανωμένα συμφέροντα υφίσταται η κυβέρνηση και μάλιστα έχοντας απέναντί της τα πρόσωπα που η ίδια επέλεξε ως σύμβολά της το 2004. Η επιλογή του πρώην εισαγγελέα κ. Γ. Ζορμπά αποδεικνύεται μπούμερανγκ για τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος φοβάται τώρα πολιτικά αντίποινα από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Ζορμπάς φημίζεται για την ικανότητά του να χτυπάει από το παρασκήνιο και δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή επέλεξε να συγκρουστεί με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον κ. Γ. Σανιδά, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πού θα έχει στραμμένα τα πυρά του και στο μέλλον.

Εκρηκτικό μείγμα για τον κ. Καραμανλή
Οι επόμενες κινήσεις του πρώην εισαγγελέα και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την κυβέρνηση

Β. ΧΙΩΤΗΣ
Μόλις τελείωσε η κατάθεση του κ. Γ. Ζορμπά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η κυβέρνηση πήρε μια βαθιά ανάσα. «Επιτέλους ξεμπερδέψαμε με αυτόν» ακούστηκε να λέει μέλος της κυβέρνησης που ήταν παρών στη διαδικασία. Η εκτίμησή του όμως μάλλον δεν ήταν σωστή. Η περιπέτεια της κυβέρνησης με τον κ. Ζορμπά φαίνεται ότι μόλις αρχίζει, καθώς ο πρώην εισαγγελέας θα μπορεί από τα μέσα της εβδομάδας να κινείται χωρίς να τον δεσμεύει το υπηρεσιακό απόρρητο που πάντοτε σεβόταν. Αλλά ακόμη και αν δεν επιλέξει τη δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ο κ. Ζορμπάς μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου, επειδή επελέγη ως ο ασυμβίβαστος μαχητής της κάθαρσης, ο οποίος με την αποπομπή του στρέφεται φυσιολογικά εναντίον του. Πολλοί έβλεπαν το 2004 ότι η κάθαρση που προανήγγειλε τότε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα. Πολλοί περισσότεροι βλέπουν τώρα το πυροτέχνημα να εκρήγνυται στα χέρια του κ. Κ. Καραμανλή, από το μείγμα που ο ίδιος επέλεξε!

Δικαιωμένος ένιωσε ο κ. Γ. Ζορμπάς από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας την Πέμπτη και αν είχε έστω και μία αμφιβολία ότι θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα του κατά της διαφθοράς, είναι πλέον σαφές ότι δεν την έχει πλέον. Το ζήτημα είναι ποιο βήμα θα διαλέξει στο μέλλον, καθώς συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα να πολιτευθεί, παρ' ότι κάποιοι τον θεωρούν ιδανικό πρόσωπο για να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού φορέα. Το βέβαιο είναι ότι τους επόμενους μήνες ο στόχος του κ. Ζορμπά θα είναι η κυβέρνηση που του εμπιστεύθηκε δύο σημαντικά αξιώματα, επειδή σε κανένα από αυτά δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την αποστολή του, αλλά ούτε και τον βοήθησε ποτέ στις έρευνές του.

Από την πρώτη ημέρα που ο κ. Ζορμπάς εγκαταστάθηκε στον 6ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται και η ΥΠΕΕ στην οδό Πειραιώς, έγινε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αγαστή συνεργασία, αλλά ούτε προσωπική χημεία με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε αντιρρήσεις για την τοποθέτησή του στην ανεξάρτητη αρχή. «Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν αύξηση του μισθού του στα επίπεδα του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή 22.000 ευρώ τον μήνα» υποστηρίζει ο κ. Αλογοσκούφης.

«Από την πρώτη συνάντησή μας, μου αρνήθηκε τεχνολογική υποστήριξη και στελέχωση της Αρχής μέσω μετατάξεων εξειδικευμένου προσωπικού από άλλα υπουργεία» υποστηρίζει ο κ. Ζορμπάς. Κατόπιν αυτών, η επικοινωνία της κυβέρνησης με την Αρχή και με τον πρόεδρό της αραίωσε σταδιακά και διακόπηκε εντελώς τον Αύγουστο του 2007 που διέρρευσαν στα ΜΜΕ τα δύο πορίσματά του για τα δομημένα ομόλογα.

Είναι λογικό ότι το αμέσως προσεχές διάστημα κάθε πλευρά θα επιχειρήσει να προστατεύσει την αξιοπιστία της. Ο κ. Ζορμπάς θα αναμείνει την ψήφιση από το τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου με το οποίο υποβαθμίζεται η ανεξάρτητη αρχή σε απλή ελεγκτική επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει εν ενεργεία δικαστικός, και εν συνεχεία θα υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου.

Κατά πάσα πιθανότητα θα προβεί σε μία ακόμη δήλωση την ημέρα της αποχώρησής του από την Αρχή, για την οποία δεν θα υπάρξει και πάλι σχόλιο από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μην απαντήσει ξανά σε δηλώσεις του, εκτός κι αν υπάρξουν καταγγελίες για παράτυπες πράξεις στελεχών της ή κατηγορίες για απόπειρα χειραγώγησης της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι ο πρώην εισαγγελέας δεν «θα απέλθει με ήσυχη τη συνείδησή του για να επανέλθει εις την ευρισκόμενη στην Καλλιθέα οικία του», όπως είπε ολοκληρώνοντας την τελευταία κατάθεσή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αντιθέτως, πιστεύει ότι θα αρχίσει τον «ανταρτοπόλεμο» με διαρροές εγγράφων σε φιλικά του Μέσα και φίλους του βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως άλλωστε έκανε ως τώρα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

«Θα είναι ένας πόλεμος με χαρακτηριστικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι εφόσον διαρρεύσουν στοιχεία από υπόθεση που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, τότε θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, αφού δεν θα έχει πια την προστασία του προέδρου ανεξάρτητης αρχής.

«Ακούω κάτι τέτοια και γελάω» σχολιάζει ο κ. Ζορμπάς, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης προσήλθε κανονικά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, αποφεύγοντας τις δηλώσεις, ώσπου άκουσε την ομιλία του κ. Κ. Παπούλια. Προτίμησε τη συντροφιά δικαστικών και απέφυγε τους πολιτικούς, ιδίως τους υπουργούς της κυβέρνησης, πλην όσων τον πλησίασαν εκείνοι για να τον χαιρετίσουν. Με ιδιαίτερη επιμέλεια δε απέφυγε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα: τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη. Οπως είπε, και για τους τρεις είχε τους λόγους του...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου