ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Γαϊτανάκι προκλήσεων από Σκόπια+

Νέα επιστολή, αυτή τη φορά προς τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για την πολυγλωσσία, που θέτει πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας»

Νέο ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, στην πρεμιέρα της ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε από τη Βουλή το περασμένο Σάββατο, ενώ συνεχίζει τις προκλήσεις και με νέα επιστολή κατά της Ελλάδας.
Μετά την αναρμοδιότητα στο θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», που δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην απαντητική του επιστολή στον Νίκολα Γκρούεφσκι, και την αόριστη, όπως αποτιμάται, απάντησή του, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση με νέα χτεσινή επιστολή στην Ε.Ε., επιχειρώντας να πετύχει εμμέσως αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».

Αυτή τη φορά την επιστολή έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι και απευθύνεται στον αρμόδιο Ρουμάνο κοινοτικό επίτροπο Λεονάρντ Ορμπαν, που είναι αρμόδιος για την πολυγλωσσία.
Στην επιστολή γίνεται έκκληση για τη στήριξη των αιτημάτων -όπως αναφέρεται- της ανύπαρκτης «μακεδονικής μειονότητας» και την προώθηση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» ως περιφερειακής, μειονοτικής γλώσσας.
Στόχος

Τα Σκόπια επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν ουσιαστικά τα κενά της απάντησης Μπαρόζο και συγχρόνως να επωφεληθούν από την παρουσία στη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για την πολυγλωσσία στην Ε.Ε. του Ρουμάνου Λέοναρντ Ορμπαν. Και αυτό γιατί η Ρουμανία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ και επιπλέον τελευταία προχώρησε στην αναγνώριση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης της λεγόμενης «μακεδονικής» ως «προστατευόμενης περιφερειακής μειονοτικής γλώσσας».
Στην επιστολή του ο Μιλοσόσκι προχωράει σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Σύμβασης-Πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, δεν αναγνωρίζει τη γλωσσική διαφορά της «μακεδονικής εθνικής μειονότητας», όπως την αναφέρει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επικαλείται αόριστα πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις οργάνων της Ευρώπης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για να υποστηρίξει ότι αυτές δεν γίνονται σεβαστές από το νομικό σύστημα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χρήση της λεγόμενης «μακεδονικής» γλώσσας σε τοπικό επίπεδο και στα δημοτικά σχολεία. Για να τεκμηριώσει τέλος τα όσα υποστηρίζει, επικαλείται... ΜΚΟ και το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Τέχνασμα
Με το τέχνασμα της νέας επιστολής στην Ε.Ε. η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρήκε τον τρόπο να μη δώσει καμία εξήγηση στην απάντηση Μπαρόζο -τα ελεγχόμενα από αυτή ΜΜΕ ουσιαστικά την αγνόησαν-, ενώ πέρασε σε ένα νέο μπαράζ επιθέσεων κατά της Ελλάδας.
Ο Α. Μιλοσόσκι ήταν αυτός επίσης που εκ μέρους της νέας κυβέρνησης ανέλαβε να δείξει και πάλι το αδιάλλακτο πρόσωπό της, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ετσι επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι τα «βέτο» της Ελλάδας προέρχονται κυρίως από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της και προσέθεσε ότι αυτή η θέση δεν θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, καθώς, όπως είπε, η πολιτική της διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη ισχύ.
Ο Α. Μιλοσόσκι τέλος έστειλε και επιστολή υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν χτες οι λεγόμενοι «Αιγαιάτες» κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στην περιοχή της Μπίτολα (Μοναστήρι) και περιελάμβαναν και συγκέντρωση κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Νίκης από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Με τη δημόσια αυτή επιστολή ο κ. Μιλοσόσκι εξέφρασε ουσιαστικά τη στήριξή του σε τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ επιτέθηκε πάλι κατά της Ελλάδας που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους.
ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Αποχή της αντιπολίτευσης από τη Βουλή
Το σύνολο της αντιπολίτευσης απείχε το περασμένο Σάββατο από τη Βουλή στη συζήτηση και ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ψηφίστηκε από 77 βουλευτές σε σύνολο 82 βουλευτών που διαθέτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εντείνοντας την αδιαλλαξία του και προς την αντιπολίτευση, ο Ν. Γκρούεφσκι επιτέθηκε στη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, λέγοντας ότι σε ένα-δύο χρόνια θα κατανοήσουν το λάθος που έκαναν εγκαταλείποντας τη Βουλή.
Μετά την αποστολή της Ε.Ε. και την πρεσβεία των ΗΠΑ, αντίδραση υπήρξε και από την αποστολή του ΟΑΣΕ αναφορικά με την ενέργεια του Ν. Γκρούεφσκι να περάσει τον επίμαχο κανονισμό της Βουλής χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση της τελευταίας από τη Βουλή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες διώξεις κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Χθες έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και δήμαρχος της Στρούμνιτσα, Ζόραν Ζάεφ, κρίθηκε προφυλακιστέος για τριάντα τουλάχιστον ημέρες.
Επίσης, από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ ανακοινώθηκε αναφορικά με τον έλεγχο που διέταξε η κυβέρνηση στα οικονομικά του ότι «υπάρχει πρόθεση και τάση για πολιτική στέρησης δικαιωμάτων του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόβσκι». Γίνεται λόγος, επίσης, για επιλεκτική πολιτική και διαδικασία και τίθεται το ερώτημα αν το ίδιο θα γίνει και για τον πρωθυπουργό της χώρας και τα μέλη της κυβέρνησης.
XΡIΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Σε έξαρση ένας νέος δυτικοβαλκανικός εθνικισμός
Το ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να πάρει θέση για την ασαφή θέση- απάντηση Μπαρόζο, με νέα δήλωση του πολιτικού εκπροσώπου του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Α. Λοβέρδου, έκανε λόγο για έναν νέο δυτικοβαλκανικό εθνικισμό που βρίσκεται σε έξαρση, αναφορικά με τη νέα επιστολή του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
Δυστυχώς, όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να καταδικαστεί με σαφή τρόπο ο εθνικισμός αυτός και ο πρόεδρός της θα έπρεπε να το κάνει με την επιστολή-απάντηση στον Ν. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως είναι ευκαιρία να γίνουν τώρα αυτές οι διευκρινίσεις, με όποιον κατάλληλο τρόπο επιλεγεί, μετά την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, νέα επιστολή του κ. Μιλοσόσκι. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί και την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί επιτέλους προς αυτή την κατεύθυνση, φροντίζοντας να περάσουν τα σχετικά μηνύματα και να αποφευχθεί μια νέα ενέργεια της Επιτροπής που θα περιοριζόταν στα γραφειοκρατικά της πλαίσια.
Αναμενόμενη και στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων χαρακτήρισε την απάντηση Μπαρόζο ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Οπως είπε, είναι σε θετική κατεύθυνση η υπόμνηση της αναγκαιότητας ότι τα κράτη που επιδιώκουν ένταξη πρέπει να προσεγγίζουν τις υπάρχουσες δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις τους με χώρες-μέλη, στην κατεύθυνση της κοινά αποδεκτής λύσης.
Επικίνδυνο, όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε τον Ν. Γκρούεφσκι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κάτι που, όπως είπε, ξέρει καλύτερα ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων. «Προσπαθεί να εγκαθιδρύσει στη χώρα του μια ιδιότυπη δικτατορία. Αυτά δεν μπορεί να τα ανεχτεί η Ευρώπη», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου