ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Βήμα προσέγγισης στο Κίεβο+

Σε σκηνικό με έντονο πολιτικό «χρώμα» πραγματοποιήθηκε χθες στο Κίεβο συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου για τα 1.020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων και ακολούθησε συνάντηση των δύο Προκαθημένων με θετικά κατά τα φαινόμενα αποτελέσματα.
Παρά τις απειλές που είχαν προηγηθεί από την πλευρά του Πατριάρχη Αλεξίου προς τους Προκαθημένους και το Πατριαρχείο για «σχίσμα» εφόσον παραστούν αυτοπροσώπως στις εκδηλώσεις, τελικά όπως φαίνεται, η Μόσχα... έκανε πίσω.
Μετά το πέρας του συλλείτουργου που τελέστηκε με λαμπρότητα χθες το πρωί στον λόφο του Αγίου Βλαδίμηρου, στο οποίο παρέστησαν μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, οι οποίοι αγνόησαν τις επιστολές Αλέξιου, ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των δύο Πατριαρχών, η οποία κατά πληροφορίες έγινε σε θετικό κλίμα.
Με βάση τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε να οριστούν επιτροπές και αντιπροσωπείες, οι οποίες θα εξετάσουν στον κατάλληλο χρόνο τα ανακύψαντα ζητήματα που προκάλεσαν νέα κρίση στους κόλπους της Ορθοδοξίας, καθώς αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Πατριάρχη Μόσχας κατά την παρούσα φάση είναι η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας ήταν διάχυτο το πνεύμα καλής θέλησης για να αποσοβηθεί η κρίση. Εκαναν αμφότεροι λόγο για προσπάθεια ώστε να έρθουν οι δύο Εκκλησίες πιο κοντά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Πατριάρχης Αλέξιος εμφανίστηκε θετικός ακόμη και να παραστεί στη Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι τον Οκτώβριο, κάτι που είχε εξαρχής αποκλείσει, αν και ως τότε, όπως φαίνεται υπάρχει δρόμος για να διανυθεί.
Οπως φαίνεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη συζητήθηκε η προοπτική να υπάρξει λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ουκρανική Εκκλησία σε ένα χρονικό βάθος συγκεκριμένο.
Πάντως, από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν εμφανής η προσπάθεια που κατέβαλε για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «φαναριώτικη» διπλωματία.
«Η εν Κωνσταντινουπόλει Μήτηρ Εκκλησία συμπάσχει με την πολυφίλητον Θυγατέρα Εκκλησίαν της Ουκρανίας δια τας επικινδύνους διασπάσεις του εκκλησιαστικού σώματος αυτής», σημείωσε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του κατά το συλλείτουργο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κάλεσε μάλιστα «πάντας τους παράγοντας της παρατεινομένης εκκλησιαστικής κρίσεως να αναλογισθούν από κοινού τας ιδίας αυτού έκαστος ευθύνας».
Σε άλλη ομιλία του χαρακτήρισε «ευτύχημα» το γεγονός ότι ο πρόεδρος Γιούστσενκο και η Ουκρανική Πολιτεία «επιθυμούν διακαώς την εξάλειψιν πάσης διασπαστικής και διχαστικής τάσεως».
Χιλιάδες πιστοί
Το πρωί σε κλίμα κατάνυξης και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών τελέστηκε στον λόφο του Αγίου Βλαδίμηρου το συλλείτουργο.
Οι εικόνες ήταν μεγαλοπρεπείς και λαμπρές, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο σπασμός της αγάπης μεταξύ των δύο Πατριαρχών και η θερμή τους χειραψία.
Οι συγκεντρωμένοι πιστοί φώναζαν πότε το όνομα του ενός Προκαθημένου και πότε του άλλου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστη ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Γιούστσενκο.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την πολιτική σκοπιμότητα που υποκρύπτει η κρίση, καθώς η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα εξυπηρετούσε κυρίως την «απαγκίστρωση» της χώρας από τη Ρωσία, η Εκκλησία της Ουκρανίας πλήττεται και από διασπαστικές τάσεις, καθώς πέραν του νόμιμου μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρου υπάρχουν δύο αντικανονικοί, ο Φιλάρετος και ο Μεθόδιος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου