ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πλήρης η αποτυχία του μνημονίου
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Εφιαλτικά είναι τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την προοπτική της. Η ύφεση αποδεικνύεται μεγαλύτερη και από αυτήν που είχε «προγραμματίσει» το μνημόνιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες κοινωνικές ανισορροπίες και να είναι πρακτικά αδύνατη η εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Όλα χειρότερα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010. Η πτώση-ρεκόρ στα τέλη του χρόνου άλλαξε προς το χειρότερο τα αποτελέσματα για το σύνολο του 2010. Η μείωση του ΑΕΠ κατά τον προηγούμενο χρόνο έφτασε το 4,5%. Να θυμίσουμε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκίνησε με πρόγνωση για οριακή μείωση του ΑΕΠ κατά το 2010, στη συνέχεια δέχθηκε ότι θα φτάσει το 2%, μετά αναθεώρησε το στόχο στο 3%, έπειτα ήρθαν οι εκπρόσωποι της τρόικας και έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% και η χρονιά έκλεισε με πτώση 4,5%.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Τράπεζας της Ελλάδος μας δίνουν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα και για το 2011. Ενώ ο αρχικός στόχος των εκπροσώπων της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν για ύφεση της τάξης του 2,6%, τώρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 3%. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι χειρότερη από αυτήν που περιγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και η πολυδιαφημισμένη απαρχή της ανάκαμψης που θα ξεκινούσε στα τέλη του 2011 αναβάλλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για το 2012. Η πολιτική του μνημονίου αποτυγχάνει σε μεγαλύτερο βαθμό και από αυτόν που είχαμε προβλέψει.
Τεράστιο κόστος
Η αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Η «βύθιση» της οικονομίας μεταφράζεται σε περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανασφάλεια, χειρότερους όρους απασχόλησης, χειρότερη προοπτική για τις επιχειρήσεις και, φυσικά, μεγαλύτερες ουρές ανέργων. Εκτός από τις κοινωνικές συνέπειες, υπάρχουν και οι οικονομικές. Όσο μεγαλύτερη είναι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας τόσο γιγαντώνεται, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το χρέος του ελληνικού Δημοσίου και εκφράζονται πρόσθετες αμφιβολίες για τη δυνατότητα εκπλήρωσης των τοκοχρεολυτικών του υποχρεώσεων. Τα πολυσυζητημένα spreads έφτασαν χθες τις 860 μονάδες για τα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι, αν βγαίναμε σήμερα στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό, θα έπρεπε να πληρώσουμε τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 11,5%-12%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας από τους βασικούς οικονομικούς συμβούλους της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ διατύπωσε χθες την άποψη ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν εξασφαλίζει την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης υπερχρέωσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
«Δώρο» 50 δισ.
Η δημοσίευση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που εμφανίζουν την οικονομική ύφεση βαθύτερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί ίσως δίνει την εξήγηση για το «σίριαλ» των 50 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αξιοποίησε τους εκπροσώπους της τρόικας και το γνωστό για την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ για να προβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις αγορές μια πρόσθετη προσπάθεια που υποτίθεται ότι θα αποδώσει μέχρι το 2015 ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ, στη συνέχεια η πρόβλεψη αυξήθηκε στα 7 και στα 15 δισ. ευρώ και τώρα, με τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου, εκτινάσσεται στα 50 δισ. ευρώ. Αντιμέτωποι με τη θεαματική αποτυχία της στρατηγικής του μνημονίου, οι εκπρόσωποι της τρόικας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «κατασκευάζουν» έσοδα για να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού την αρνητική αντίδραση των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου