Οι φωνές που κατηγορούν το Βερολίνο για αντιευρωπαϊκή στάση πληθαίνουν, ενώ καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης θα είναι η σύνοδος κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών
Αναμπουμπούλα τόσο στο εσωτερικό μεγάλων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας προκαλεί το θέμα έκδοσης ευρωομολόγων. Μετά την άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου του Eurogroup και Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού Ζ. Κ. Γιούνκερ και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ ήρθε η σειρά του υπουργού Οικονομικών της, Β. Σόιμπλε, να αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις της και να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου της Γερμανίας...
Οι φωνές που κατηγορούν το Βερολίνο για αντιευρωπαϊκή στάση πληθαίνουν καθημερινά, ενώ ο καβγάς εκτιμάται πως θα κορυφωθεί στη σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και δεν αποκλείεται κυριολεκτικά να βγουν μαχαίρια...
Η άρνηση της κ. Μέρκελ στο θέμα των ευρωομολόγων προκάλεσε την έκρηξη του κ. Γιούνκερ. «Η γερμανική κυβέρνηση διεκπεραιώνει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις χωρίς ευρωπαϊκό προσανατολισμό», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου, την οποία ο ίδιος διατύπωσε, απορρίπτεται επειδή η κ. Μέρκελ αντιδρά χωρίς να έχει εξετάσει τις λεπτομέρειες της.
Ο πρόεδρος του Eurogroup από κοινού με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, παρουσίασε με άρθρο στους «Financial Times» σχέδιο για τη δημιουργία άμεσα ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας-μέλους της.
«Αντιπαραγωγικό»Η κ. Μέρκελ, έχοντας στο πλευρό της Αυστριακούς και Ολλανδούς, έσπευσε να χαρακτηρίσει τα ευρωομόλογα «αντιπαραγωγικά», τονίζοντας ότι «τα ευρωπαϊκά ομόλογα, που θα εκδίδονταν για όλα τα κράτη-μέλη με ενιαίο επιτόκιο, δεν επιτρέπουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιτοκίων που συνδέεται με το χρέος της κάθε χώρας», για να συμπληρώσει: «Κάθε χώρα της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική της πολιτική και τα ευρωομόλογα θα παρέκκλιναν από αυτήν την αρχή».
Και η Γαλλία ταυτίστηκε με το Βερολίνο μιας και «δεν βλέπει κανένα λόγο να γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωομολόγου».
Διευκρινίζοντας τις προτάσεις του ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι ένα ευρωομόλογο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ένα ενιαίο επιτόκιο, όπως του καταλογίζει η Γερμανία. Θα βοηθούσε όμως να συγκεντρωθεί μέρος των εθνικών χρεών που θα εξυπηρετούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα συνέχιζε να εξυπηρετείται με εθνικό επιτόκιο.«Υπέρ» της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο 85χρονος πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ «οχι για να καλυφθούν τα ελλείμματα, αλλά για να χρηματοδοτηθούν μελλοντικές δαπάνες» στην ευρωζώνη.
Με το μέτωπο του «ναι»
Ο τριμέτωπος αγώνας του Γιώργου
Στους υποστηρικτές της άποψης ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν ένα αποτελεσματικό «όπλο» του ευρώ έναντι των κερδοσκόπων είναι οι ηγεσίες των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, δηλαδή της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη σύνοδο κορυφής πέρα από την υπόθεση του ευρωομολόγου θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στα σχέδια της Μέρκελ για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των «άτακτων» χωρών της ΕΕ και να αποσπάσει δεσμεύσεις για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. με όρους Ιρλανδίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ εμφανίζεται θετικός όμως την ιδέα απέρριψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, κατά τον οποίο «κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του».
Εκκληση προς τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων που να καλύπτουν το δημόσιο χρέος μιας χώρας έως και το 60% του ΑΕΠ της, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Τζον Μονκς, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο τη σημερινή κρίση, καθώς με τη στάση της επιτρέπει στις αγορές να βάζουν στο στόχαστρο τη μία οικονομία μετά την άλλη και να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του ευρώ.
Στη Γερμανία
Η Μέρκελ μένει μόνη στον ρόλο του «σκληρού»
Με τη δημοτικότητά της να καταρρέει, το ποσοστό των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να υπολείπεται κατά περίπου δέκα μονάδες του 48,4% που συγκεντρώθηκε αθροιστικά στις γενικές εκλογές του 2009 και τον σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, να χαρακτηρίζει τη γερμανική ηγεσία «άπειρη και παρωχημένη», η κ. Μέρκελ επιμένει στη σκληρή γραμμή του «όχι» για το ευρωομόλογο.
Το δεξί, όμως, χέρι της κ. Μέρκελ, ο 60χρονος Σόιμπλε, έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο και με συνεχείς δηλώσεις του απορρίπτει κατηγορηματικά τη «διχοτόμηση» του ευρώ. Και παρότι έβαλε φρένο στην ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων, δεν την απέρριψε, εξηγώντας ότι «οι αγορές και οι δημοσιογράφοι βιάζονται.
Οι πολιτικοί κινούνται πιο αργά, γιατί πρέπει πρώτα να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους το γιατί πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο». «Μη αγαπητό, αλλά θαυμάσιο», χαρακτήρισε τέλος το ευρώ ο Πέτερ Μπόφιγκερ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, που είναι γνωστό και ως οι «πέντε σοφοί της οικονομίας».
«Η γερμανική οικονομία πάει καλά μόνον επειδή υπάρχει το ευρώ. Τώρα πρέπει να το σώσουμε και ένα από τα μέσα διάσωσης είναι τα ευρωομόλογα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αποσαφηνίσουν τη σημασία του ευρώ για την εθνική μας οικονομία.
Πρέπει να πουν ξεκάθαρα ότι το χρειαζόμαστε. Τότε θα καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί έτσι η βοήθεια προς τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να είναι πραγματική στήριξη και όχι τιμωρία».
Κατερίνα Κοσμά
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
Εμφύλιοι και αντάρτικα για το ευρωομόλογο
Libellés :
Κατερίνα Κοσμά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου