ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πράσινο φως για επιμήκυνση

Διάπλατα άνοιξε ο δρόμος για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου 110 δισ. Το έκτακτο Εurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες αποφάσισε να συνεξετάσει τις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας ως προς τη διάρκεια εξόφλησης των δανείων τους.
 Ανοιξε ο δρόμος για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των 110 δισ. που έλαβε η χώρα μας από το Μηχανισμό Στήριξης.
 Το βράδυ της Κυριακής, με δηλώσεις τους στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο Eurogroup το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για το ιρλανδικό ζήτημα, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος του Eurogroup) και Ολι Ρεν (Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) συνέδεσαν τις περιπτώσεις Ιρλανδίας και Ελλάδας και ως προς τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν αμφότερες από τον Μηχανισμό Στήριξης.
«Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου θα σκότωνε κάθε αμφιβολία για τη δυνατότητα της Ελλάδας» να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ήταν η δήλωση του Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της απόφασης, που αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί αργότερα το βράδυ της Κυριακής, θα περιλαμβάνεται η φράση ότι η  Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να «εξετάσει τάχιστα το ενδεχόμενο ώστε να ισχύσει για την Ελλάδα ό,τι θα ισχύσει και για την Ιρλανδία».
Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ελληνικές αναληφθείσες υποχρεώσεις προς το Μηχανισμό Στήριξης θα μπορούν να εξοφληθούν σε διάρκεια που θα φθάσει έως και τα 9 ή 11 έτη, διαμορφώνοντας ένα εντελώς διαφορετικό δημοσιονομικό τοπίο.
Και επισήμως στο Μηχανισμό η ΙρλανδίαΝωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν το μεγάλο σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία. Το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας «επικυρώθηκε» από τους υπουργούς Οικονομικών όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου.
Η Ιρλανδία θα πρέπει να αποπληρώνει με μέσο επιτόκιο 5,8%, (δηλαδή υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα), ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Η Γερμανία πίεζε για υψηλότερο επιτόκιο (περίπου 7%) έτσι ώστε το πακέτο σωτηρίας να μην θεωρείται η εύκολη λύση με φθηνό χρήμα για τις δημοσιονομικά έκλυτες χώρες.
Περίπου 35 από τα 85 δισ. του πρόγράμματος θα διοχετευθούν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ το υπόλοιπο ποσό (δηλαδή περίπου 50 δισεκατομμύρια) θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι τρέχουσες δημοσιονομικές ανάγκες της ιρλανδικής κυβέρνησης: Μισθοί, συντάξεις, κλπ.
Συμμετοχή ιδιωτών στο Μηχανισμό αλλά «κατά περίπτωση»Οι υπουργοί του Eurogroup κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τους τρόπους λειτουργίας του μελλοντικού, μόνιμου Ταμείου διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013, που προβλέπει τη συμμετοχή «κατά περίπτωση» ιδιωτικών τραπεζών στο ταμείο αυτό. Σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του κατά περίπτωση.
Η αρχή μιας συνεισφοράς «κατά περίπτωση» του ιδιωτικού τομέα είναι αντίθετη με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι ζητούσαν μια πιο αυτοματοποιημένη εμπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου