ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κομισιόν: «Δεν συζητάμε για στήριξη άλλης χώρας»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές 

 Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που βλέπουν την Πορτογαλία ως την επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κομισιόν τόνισε ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για τη χορήγηση βοήθειας σε άλλη χώρα, εκτός της Ιρλανδίας.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, όταν ρωτήθηκε αν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσε να ενισχυθεί στην περίπτωση που περισσότερες χώρες προσέφευγαν σε αυτόν, είπε:

«Οι μηχανισμοί οικονομικής στήριξης είναι στη θέση τους, διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί και αν ζητηθεί».

» Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Πάντως, και σήμερα, συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Το spread στα ιρλανδικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 11 μονάδες στις 629 μονάδες βάσης και στην Ισπανία κατά 12 στις 247.

Το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε στο 7,25%, του ελληνικού στις 11,93% και του ιταλικού στο 4,43%.

Πτώση, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνει το ευρώ, το οποίο υποχωρεί στο 1,3321 δολάριο, από 1,3335 την Τετάρτη.

Προβληματισμένος ο Γιούνκερ

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε, την Πέμπτη, τον προβληματισμό του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη.

«Δεν με ανησυχεί ούτε η επιβίωση του ευρώ, ούτε η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur, προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί ούτε για το μέλλον της ΕΕ.

«Ωστόσο, προβληματίζομαι που στη Γερμανία, η κυβέρνηση και οι αρχές της χώρας χάνουν σταδιακά την αίσθηση του κοινού καλού στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου