ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμο 7ήμερο για την οικονομία

Καθοριστική η επίσκεψη της τρόικας τη Δευτέρα ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού. Σε δραστικές περικοπές στο δημόσιο, συντριπτική μείωση δαπανών σε υπουργεία, κλείσιμο φορέων χωρίς αντικείμενο και μαχαίρι στους ΟΤΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
 Νέα μέτρα είναι έτοιμη να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να πετύχει τους στόχους της στον προϋπολογισμό του 2011, αναφέρει to ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Jones Newswire, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους έλληνες αξιωματούχους.
 Τo νέο πακέτο μέτρων θα εστιάζει κυρίως στην περικοπή δαπανών από τον δημόσιο τομέα, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνει και περισσότερους έμμεσους φόρους, δήλωσαν στο Dow Jones οι αξιωματούχοι: «Η φοροδιαφυγή παραμένει σημαντικό πρόβλημα. Σε απόλυτους αριθμούς βρισκόμαστε 2 δισεκατομμύρια πίσω ως προς την επίτευξη του φετινού στόχου. Αρα ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να κινηθούμε ακόμη πιο αποφασιστικά τον επόμενο χρόνο ώστε να πλησιάσουμε το στόχο του 7,6% για το έλλειμμα».

Τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα παρουσιαστούν από την ελληνική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη (σ.σ: στην κατάθεση  του Προϋπολογισμού), αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Dow Jones, ενώ οι τελικές αποφάσεις επί των επικείμενων περικοπών θα ληφθούν ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόϊκας την επόμενη εβδομάδα.
«Θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές δαπανών σε εταιρίες του δημοσίου. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα συρρικνωθούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευθούν, και όσοι από αυτούς δεν παράγουν πραγματικό έργο θα κλείσουν», αναφέρει ο δεύτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δαπάνες για τα κρατικά νοσοκομεία και τις δημοτικές αρχές θα συρρικνωθούν περαιτέρω μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Κάποια προϊόντα θα μεταταγούν σε υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ τον επόμενο χρόνο, ενώ τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά ίσως φορολογηθούν ακόμη περισσότερο. Συζητείται ακόμη η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος όταν ρωτήθηκε από το Dow Jones κατα πόσον θεωρεί εφικτό στόχο τη συγκέντρωση των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ρεαλιστικά, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέσα σε έναν χρόνο».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μεταφερθεί τμήμα της νέας δέσμης μέτρων στο πρώτο εξάμηνο του 2012. «Το ΔΝΤ το σκέφτεται», είπε, χωρίς να αποκαλύψει ποιος -κυβέρνηση ή Ταμείο- εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη πρόταση και κατά πόσον, βεβαίως, η Ευρωπαίκή Ενωση συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου