ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010


Fast track... για τον Κορυδαλλό 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΑΠΟΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ «ΤΕΛΕΙΟΥ» ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ 


Η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να προωθήσει τις μεγάλες ξένες επενδύσεις μέσα από ένα ειδικό καθεστώς το οποίο ευνοεί τη διαπλοκή και τη συναλλαγή προκαλεί ήδη το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Καταγγελία Τσίπρα
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Τσίπρας έκανε στη Βουλή σκληρές καταγγελίες για συγκεκριμένη επένδυση και την εμπλοκή ατόμων που, κατά την άποψή του, έχουν άμεση σχέση με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα fast track προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρεί στη φορολογική ισοπέδωση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα, προκαλώντας και τη μετεγκατάσταση ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Μέσω του προγράμματος fast track οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να απαλλαγούν από περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους περιορισμούς οι οποίοι στέκονται εμπόδιο σε επενδύσεις που δεν έχουν ενισχυμένη προστασία και ειδικά προνόμια. Αυτόματα δημιουργούνται δύο κατηγορίες επενδυτών, οι ξένοι, που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλα κεφάλαια και την απεριόριστη κατανόηση των κυβερνητικών παραγόντων, και οι Έλληνες, με πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και ένα εξαιρετικά αυστηρό έως αντιπαραγωγικό επενδυτικό καθεστώς.
Αξιοπερίεργη είναι και η πρόταση του κ. Παμπούκη για προώθηση των επενδύσεων ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις όσων ενδεχομένως θίγονται και τις απόψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με το νέο σχήμα θα ολοκληρώνονται οι αμφιλεγόμενες επενδύσεις και θα μπορεί στη συνέχεια να υπάρχει αποζημίωση των θιγομένων βάσει δικαστικών αποφάσεων, που, όμως, θα είναι μεταγενέστερες και δεν θα δεσμεύουν την πραγματοποίηση της επένδυσης. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί μια τέλεια μηχανή λεηλασίας του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου πλούτου. Οι μεγάλοι επενδυτές θα εξυπηρετούνται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και το ελληνικό Δημόσιο -δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες- θα αποζημιώνει όσους έχουν προσφύγει εναντίον των επενδυτικών σχεδίων και έχουν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση.
Νομικό άλλοθι
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «ξεπλύνει» νομοθετικά τις παραπάνω μεθοδεύσεις μέσα από περίτεχνες νομικές κατασκευές, που έχουν την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη. Ο κ. Παμπούκης είναι γνωστός νομικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που είχαν αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο. Ξεκίνησε την εντυπωσιακή επαγγελματική του άνοδο μέσα από το δικηγορικό γραφείο Φλογαΐτη - Σιούτη - Παμπούκη και στη συνέχεια αυτονομήθηκε. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Φλογαΐτης ήταν ο αγαπημένος «υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών» του Προκόπη Παυλόπουλου και η κ. Σιούτη ήταν η «γέφυρα» μεταξύ του γραφείου Φλογαΐτη και του Μεγάρου Μαξίμου, μέχρις ότου κάποιοι ατυχείς χειρισμοί οδήγησαν πριν από μερικούς μήνες στην παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργικού συμβούλου.
Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη διαπλοκή Φλογαΐτη - Σιούτη - Παμπούκη και πως αυτή μετέτρεψε την επιλογή ενός νέου μέλους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την Ελλάδα σε διαπλεκόμενο διπλωματικό θρίλερ.
Νέες επενδύσεις
Για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει νέους κανόνες, που θα ισχύουν για όλους, χωρίς εξαίρεση. Έχει την υποχρέωση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, να περιορίσει την ιδιοτελή πίεση που ασκεί η κεντρική και αυτοδιοικητική γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, να ορίσει ένα διαφορετικό τρόπο παρέμβασης των αρμόδιων τμημάτων του Συμβουλίου Επικρατείας.
Επί 12 μήνες ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας και τώρα ανακαλύπτουν το πρόβλημα που οι ίδιοι χειροτέρεψαν, για να προτείνουν «γρήγορες λύσεις» που ευνοούν τη διαπλοκή και τη συναλλαγή των ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εάν δεν αλλάξουν την πολιτική που εφαρμόζουν, δεν θα έχουμε fast track μεγάλων επενδύσεων αλλά fast track κυβερνητικών και κρατικών στελεχών για τον Κορυδαλλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου