ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στρος Καν: «Στο σωστό δρόμο η ελληνική κυβέρνηση»

Η αναθεώρηση του ελλείμματος είναι ατυχής εξέλιξη δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ
 Η αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν στο έλλειμμα της Ελλάδας είναι «ατυχής εξέλιξη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν αλλά εκτίμησε ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό καθώς «η ελληνική κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση».

«Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να είχαμε τις σωστές πληροφορίες νωρίτερα, αλλά, όπως έχω πει και άλλες φορές, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με τρόπο που τόσο εμείς όσο και η ΕΕ θεωρούμε πολύ τολμηρό», επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον και συνέχισε:
 
«Αυτά που κάνουν κινούνται απόλυτα στη σωστή κατεύθυνση. Σε πολλά σημεία αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, αν και, φυσικά, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Αυτή τη στιγμή δεν θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι» πρόσθεσε ο Στρος-Καν, και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση - πρόκειται για μια αναθεώρηση που αφορά το 2009 - πόσο επηρεάζει το 2010, πόσο μεγάλη είναι. Ισως δεν είναι πολύ μεγάλη, ίσως να επηρεάσει λίγο, ίσως όχι. Θα το δούμε. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, αλλά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σαφώς στο σωστό δρόμο και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω». 

Σοβαρή η απειλή πολέμου νομισμάτων

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ δηλώνει ότι παίρνει «πολύ σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων» και υπόσχεται να διατυπώσει «προτάσεις» για να «αποφευχθεί».

«Παίρνω πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων, ακόμη και λανθάνοντος», δήλωσε λίγο πριν αρχίσει η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιφέρει την ανάδυση «του πειρασμού των εθνικών λύσεων», «ιδιαίτερα όσον αφορά τα νομίσματα».

«Το είδαμε με την ιαπωνική παρέμβαση για να μειωθεί η ισοτιμία του γεν, με τις ανησυχίες της Βραζιλίας για την άνοδο του ρεάλ», υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κίνδυνος ενός νομισματικού πολέμου πλανάται τις τελευταίες ημέρες πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, κατηγορούνται από τις πιο πλούσιες ότι δεν θέλουν να αφήσουν τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου